<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Parlamentarni izbori u Grčkoj

Grčkoj se održavaju vanredni parlamentarni izbori. Sudeći prema anketama, ishod će biti neizvjestan, jer je mrtva trka u glasovima koje Grci namjeravaju da daju radikalno ljevičarskoj Sirizi i konzervativnoj Novoj demokratiji.

20. septembar 2015, 12:00

 Grci treći put ove godine izlaze na birališta, poslije parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli Sirizu i premijera Aleksisa Ciprasa, i referendum u julu, na kojem su glasači odbacili predloge stranih kreditora o reformama, da bi ih Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.

Ko god da pobjedi - imaće ograničen prostor za manevrisanje, jer se ne očekuje se da će iko osvojiti većinu u parlamentu.

Ankete pokazuju gotovo izjednačene rezultate dva glavna takmaca - Sirize i Nove demokratije, koje svaka uživaju po 28 odsto glasova među ispitanicima, dok se krajnje desničarska Zlatna zora, sa oko šest odsto glasova, i stranka PASOK lijevog centra utrkuju za treće mjesto, a prate ih komunistička partija KKE i centristička To Potami, prenosi Rojters.