<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kvinoja, majka žitarica

Kvinoju (lat. Chenopodium quinoa), drevnu južnoameričku biljku, nazivaju majkom žitarica.

25. januar 2015, 12:00

Još prije 5.000 godina ova biljka se kultivisala na području Perua, Čilea i Argentine. Uz kukuruz bila je jedna od dvije osnovne prehrambene namirnice u carstvu Inka. Peru i Bolivija su najveći proizvođači kvinoje, iako se ova biljka uzgaja i u SAD, Indiji, Japanu te nekim afričkim i evropskim zemljama. Kvinoja je otporna biljka i može opstati u raznim uslovima uzgoja. Organizacija za hranu i poljoprivredu UN proglasila je 2013. godinu međunarodnom godinom kvinoje, s ciljem skretanja svjetske pažnje na ovu važnu namirnicu.

Iako se kvinoja smatra žitaricom, ona je zapravo pseudožitarica, srodna cvekli i špinatu. Njeno lišće ima vrijednost zelenog lisnatog povrća pa se može jesti kao, na primjer, blitva. Kvinoja ima visok nivo bjelančevina i smatra se dobrim izvorom svih esencijalnih aminokiselina.

Udio aminokiseline lizin, koja je inače neuobičajena za žitarice, omogućuje rast i regeneraciju tkiva. Omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu spriječiti bolesti srca i krvožilnog sistema.

Za antioksidativna svojstva ove namirnice zaslužan je visok nivo vitamina E, uz minerale mangan i bakar.

Pozamašan udio magnezijuma i riboflavina (vitamina B2) pomaže u borbi s migrenama. Osim B2, sadrži i ostale B-vitamine, a dobar je izvor i fosfora, kalijuma te cinka. Nije preporučljivo duže je namakati u vodi jer gorka tvar može prodrijeti u unutrašnjost zrna. Prilikom kuvanja, omjer vode i kvinoje može biti čak 5:1, jer ova žitarica jako upija tečnost i povećava obim.

Blago za zdravlje

Izuzetno bogata željezom, kvinoja zadovoljava gotovo polovinu preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

Ova žitarica je idealna za regulaciju probave, jer sadrži mnogo netopljivih vlakana koja pospješuju pražnjenje crijeva i štite od bolesti debelog crijeva.

Topiva vlakna smanjuju rizik od pojave žučnih kamenaca, snizuju trigliceride i štite od raka dojke, želuca i crijeva. Redovnom konzumacijom integralnih žitarica smanjuje se i rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Ne sadrži gluten

Kvinoja ne sadrži gluten i ne izaziva alergijske reakcije, zbog toga pogodna je za prehranu alergičara i dojenčadi. Može se pripremati kao kašica djeci starijoj od sedam mjeseci. Zbog visokoproteinskog sastava kvinoja bi trebalo da bude neizostavna u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani jer je idealna zdrava zamjena za meso.