<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šampion čekira kartu za Rio

Svjetska rukometna federacija (IHF) objelodanila je kako će izgledati put rukometnih reprezentacija do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016.

26. januar 2015, 12:00

Kao i u dva prethodna slučaja, u obje konkurencije će na završnom turniru učestvovati po 12 selekcija. Dok je domaćin Brazil siguran učesnik, po 11 muških i ženskih reprezentacija će se za plasman u Rio boriti na svjetskim prvenstvima, koja se ove godine održavaju u obje konkurencije, kontinentalnim prvenstvima i kontinentalnim kvalifikacionim turnirima u proljeće 2016.

Na aktuelnom Svjetskom prvenstvu u Dohi samo će pobjednik već sada čekirati kartu za Brazil, dok će timovi koji zauzmu od drugog do sedmog mjesta obezbijediti plasman na kvalifikacioni turnir.

Igraće se tri kvalifikaciona turnira, po planu, na tri različita kontinenta. Po četiri selekcije učestvovaće na svakom takmičenju, a po dvije najbolje će se plasirati na OI.

Direktno učešće obezbjeđuju: Brazil kao domaćin, šampion svijeta 2015, prvak Evrope 2016, pobjednik Panameričkih igara u Torontu 2015, šampion Afričkog prvenstva u Egiptu 2016. i azijskog kvalifikacionog turnira, koji će biti održan u Kataru 2015. Ako šampion svijeta postane i kontinentalni prvak, u Rio ide vicešampion tog kontinenta.

Što se tiče olimpijskih kvalifikacionih turnira, šest mjesta pripada ekipama koje zauzmu od drugog do sedmog mjesta na SP u Kataru. Po jedno mjesto daju kontinentalni kvalifikacioni turniri u Aziji, Africi, Evropi i Panamerici. Dva kontinenta čije reprezentacije budu najbolje rangirane na Svjetskom šampionatu dobijaju po jedno dodatno mjesto za kvalifikacione turnire. Balkan Handbal