<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako se desila revolucija među mobilnim telefonima

Procjenjuje se da je u svijetu prodato više od sedam milijardi mobilnih telefona, od čega su danas gotovo dvije milijarde pametni telefoni.

26. januar 2015, 12:00

Stručnjaci za telekomunikaciju smatraju da se malo koja tehnologija posljednjih deset godina razvijala ovakvom brzinom. Od prve Motoroline “cigle” mobilni telefoni su se drastično mijenjali, a danas se na njima mogu gledati filmovi, praviti fotografije s gotovo profesionalnim kamerama i imati svijet na dlanu, ali i informacije uz pristup internetu.
Sony je 2005. pokrenuo muzičku revoluciju sa prvim walkman mobilnim telefonom W800i koji se mogao nadograditi sa dodatnom memorijskom karticom za još više muzike, a uskoro su telefoni prestali biti samo funkcionalni. LG je 2006. godine predstavio svoj prvi ‘dizajnerski’ mobilni telefon LG Chocolate od koga je počelo da se više obraća pažnja na dizajn telefona. Zahvaljujući atraktivnom dizajnu Apple je iPhoneom lansirao pametne telefone u svakodnevicu. iPhone je prvi komercijalni telefon koji je koristio prst umjesto stilusa tj. pametne olovke za navigaciju po ekranu. 

Ekrani na telefonu su, nakon što je godinama bilo najbitnije imati sve manji telefon, uskoro opet počeli da rastu. Novi telefoni s operativnim sistemom Android sve češće su imali i klizne tastature, a neki od tih modela su čak u stanju da zamijene velike laptop računare. Nakon katastrofe u nuklearki u Fukušimi, vlada u Japanu nije objavila kolika je radijacija u vazduhu pa je firma Sharp priskočila u pomoć. Pritiskom na dugme telefona Sharp Pantone, možete saznati stepen radijacije. 

foto: flickr.com/Yutaka Tsutano