<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zašto treba piti više vode

Istraživanja pokazuju da je 80 procenata ljudi na cijelom svijetu dehidrirano, a kao glavni razlog se navodi konzumiranje pića sa kofeinom, poput kafe i čaja, koje uzrokuju gubitak tečnosti.

26. januar 2015, 12:00

DETOKSIKUJE BUBREGE I JETRU I IZBACUJE TOKSINE IZ TIJELA
Konzumiranje vode je neophodno za pravilan rad probavnog sistema i apsorpciju hranljivih materija, kao što su vitamini, minerali i ostale materije koje naše tijelo dobija iz hrane koju jedemo. Jedna od najvažnijih dobrobiti unosa vode u organizam jeste i detoksifikacija bubrega i jetre, kao i izbacivanje toksina i otpada iz tijela. 

STABILIZUJE KRVNI PRITISAK

Unošenjem vode u organizam možete da stabilizujete krvni pritisak, ali i da podstaknete proces ozdravljenja ćelija zahvaćenih karcinomom. 

POMAŽE OBOLJELIMA OD DIJABETESA

Kako bi se smanjila dehidracija krvnih ćelija kod dijabetičara, koji imaju visok nivo šećera u krvi, takođe je veoma važno da piju dovoljno vode. Zato se bolesniku kada dođe u bolnicu u stanju ketoacidoze, prije svega daje infuzija kako bi se smanjila dehidraicija. 

ODRŽAVA FIT LINIJU

Voda pomaže u mršavljenju, budući da prirodno smanjuje apetit, pomaže u sprječavanju prejedanja i održava odgovarajući težinu. Zato doktori često kažu da kada ste gladni, vaše tijelo u stvari traži vodu, a ne hranu. 

PRAVA DNEVNA DOZA

Vodu treba unositi često, ali u manjim količinama. Nutricionisti preporučuju da pijete 1, 5 – 2l vode dnevno. Ujutru prije fizičkih aktivnosti, nemojte da pijete previše vode. 

Nemojte da čekate da dehidrirate, jer dehidracija može da rezultuje ozbiljnim zdrastvenim problemima, već svakokodnevno unosite dovoljnu količinu vode u organizam. 

foto: flickr.com/Gabriele Diwald