<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pijan i drogiran nazvao Kamerona

LONDON

Muškarac koji se predstavio kao direktor državne obavještajne službe i uputio telefonski poziv britanskom premijeru Dejvidu Kameronu rekao je da je bio pijan i drogiran kada je to učinio.

26. januar 2015, 12:00

Ovaj čovjek obratio se listu "San" i rekao da je nasamario obavještajnu službu GCHK, nekoliko minuta nakon što je razgovarao sa Kameronom.

On je rekao listu da je situacija "urnebesna" i dodao: "Definitivno ću to ponoviti. Bilo je tako lako", piše danas britanski "Telegraf".

Ova osoba uspjela je da u telefonskoj centrali obavještajne službe dođe do privatnog broja mobilnog telefona direktora GCHK Roberta Henigena, pretvarajući se da je vladin službenik.

On je rekao da Henigen treba da dođe na sastanak ali da ne odgovara na svoj "uobičajeni broj". Muškarac je potom uputio poziv Dauning stritu, gdje je povezan direktno sa Kameronom.

Britanska vlada saopštila je da je Kameron brzo shvatio da je riječ o prevari i prekinuo razgovor. Naglašeno je da nisu otkriveni nikakvi povjerljivi podaci.

U toku je provjera bezbjednosnih procedura u sjedištu britanske vlade i službe GCHK poslije ovih incidenata. Svim vladinim službama objavljeno je upozorenje da budu na oprezu zbog mogući dodatnih lažnih poziva.