Nije dete dupe da ga ima svako
Ilustracija

Nije dete dupe da ga ima svako

Piše: B(l)ogdan

Nisu deca za svakog, iako svako može da ih ima. Ne morate ostajati u brakovima koji su loši, ali morate i nakon razvoda biti dobri roditelji. Dobri roditelji imaju strpljenja, pažnje i ljubavi za svoju decu. Dobri roditelji komuniciraju međusobno zarad dobrobiti svoje dece.

Ja sam dete razvedenih roditelja. I jedinac. Nažalost. Bio je to tužan brak dvoje veselih ljudi. Bila je to ćopava porodica još i pre nego što je prohodala. Ta moja porodica vraćana je defibrilatorima iz kome i kliničke smrti nekoliko puta. Onda je još bolesnija nastavljala da pati od raznoraznih malignih tumora. Od nepoverenja, sujete, loše komunikacije, straha, gluposti, tuđih saveta, ličnih nesigurnosti i velikih očekivanja.

Nije preživela. Umrla je na svom punoletstvu i na mojim maloletnim rukama. Dugo je trajala pa se zbog toga gubitak još duže i osećao. A ja, tada sedamnaestogodišnjak, tumarao sam u nekom ličnom, tuđom odlukom meni nametnutom mraku. Bežao od kuće, tražio krivce, tražio opravdanja, zahtevao izvinjenja, taktizirao, ćutao… Ukratko, tada, u tom trenutku, nisam ni znao da sam zapravo jedino i najviše od svega – patio.

Danas, okruglo deset godina nakon tog razvoda moja majka i moj otac su dobro. I ja sam dobro. Samo mrzim praznike. Ne podnosim Božiće i Nove godine. Tad mi nekako najviše fali to čega više nema. Tada se najjasnije setim jedne daleke porodice i praznične atmosfere. Mirisa tamnjana, pijukanja oko kuće, džaranja vatre, kićenja jelke i spavanja između njih dvoje nakon ponoći…

Dobro sam. Samo prezirem ove fertilne napaljene materice i dignute kurčeve koji nagonski štancuju decu kojoj nisu spremni da daju ljubav. Gadim se nad pokušajima zajedništva koja se završavaju kao po protokolu tako što nečije slabosti pobede jačinu karaktera. Imam poriv da uradim kastaciju svim muškarcima koji prave decu jer im je vreme, a histerektomiju ženama koje rađaju decu jer misle da im isto to vreme ističe.

Nisu deca za svakog, iako svako može da ih ima. Ne morate ostajati u brakovima koji su loši, ali morate i nakon razvoda biti dobri roditelji. Dobri roditelji imaju strpljenja, pažnje i ljubavi za svoju decu. Dobri roditelji komuniciraju međusobno zarad dobrobiti svoje dece. Dobri roditelji ne seru loše jedno o drugom i ne bore se za naklonost deteta jer vaspitanje nije takmičenje nego čast. Dobri roditelji su svesni da deca, ma koliko bila mala, sve znaju jer osećaju svet oko sebe mnogo više nego odrasli.

Ne znam da li ću ikada imati svoju decu. Ili ću gajiti tuđu. Ili ću voleti tuđu kao da su moja. Ali znam jednu stvar. Ne izrastaju deca u loše ljude zbog loših brakova, nego zbog loših roditelja. Ne može dobar brak zamaskirati lošeg čoveka, niti loš brak može uništiti dobrotu u čoveku. Zato i danas volim i poštujem svoje roditelje. Bilo nam je teško. Preživeli smo. Ne znam još uvek koliko toga smo prevazišli i međusobno oprostili jedni drugima. Ja radim na tome. Zato nam želim da dolazeća decenija bude pitomija nego prethodna jer kad najgore prođe jedino što preostaje je bolje sutra.

Živeli,

B.

 

Tekst je preuzet sa bloga B(l)ogdan

 

 

 

 

Komentari na tekst (10)
m
Objavljeno:
Zar su bitni naslovi I neke rijeci u tekstu.... Zar su vazniji od sustine? Djeca su zrtve razvoda ali I losih brakova.... U potpunosti se slazem da se stabilan I dobar covjek postaje uz dobre roditelje...
D
Objavljeno:
Naslov je fenomenalan. Sadržaj ispod naslova jos bolji. A vi što vazda nešto morate kritikovati da biste se osjetili pametnim 'aj razgulite!
Objavljeno:
Ovaj tekst je nastao uzrokovan frustracijom autora i apsolutno je subjektivan i nerealan. Mislim da ipak ima vise normalnih roditelja i brakova nego nenormalnih.
Objavljeno:
Sto su se sad dupeljupci usutili.
Objavljeno:
Ne mogu ja natjerati nikoga da me u jednoj kratkoj rečenici shvati. Nemam ni dalje namjeru da nekog primoravam da misli kao ja, ali i dalje mislim da su djeca toliko važna, bez obzira kako su rođena, da su to ljudi, koje se nema pravo vrijeđati, kao u naslovu. Kad pričaš sa djetetom treba se sagnuti u njegovu visinu kako bi mu pokazao da držiš do dječjeg dostojanstva. A ovo pripisivanje meni crkveno-džamijskog moralisanja odbacujem kao najveću glupost, jer mi to izaziva gađenje.
Objavljeno:
Prokleto dobro receno. Bez i jedne zamjerke.
Objavljeno:
Opa, imamo puritanca na portalu. Smeta vam rijec DUPE, a tekst niste ni procitali. Malo bi cenzurisali, malo mjenjali, prekrajali u torove dzamijsko-crkvene da sve bude po vjerskim nacelima i da ne vrijedja nikoga? A to sto se je** ko zecici i prave djecu ovi sto 2 KM nemaju u dzepu nije bitno, to nije nemoralno, jer kontracepcija je grijeh, a abortus ubistvo.
kum
Objavljeno:
Jel gospodinu bolje odgovara: "Nije dete straznjica..."? Trazis takodje izmjenu naslova knjiga ako sadrze "prostacke reci"?
Objavljeno:
Ok, mozda je naslov malo prost, ali je tekst ipak fin.
Objavljeno:
Kakav je ovo neprimjeren i prostački naslov, mogla ga je redakcija promijeniti i promijenite ga,
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.