<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poštanska marka sa likom Branka Ćopića

Pošta Srbije objaviće sutra filatelističko izdanje "100 godina od rođenja Branka Ćopića".

26. januar 2015, 12:00

Na marki nominalne vrijednosti 35 dinara nalazi se portret poznatog srpskog i jugoslovenskog književnika.

Ovo prigodno izdanje sadrži i FDC koverat prvog dana, a štampano je u tiražu od 50.000 primjeraka. Umjetnička obrada marke djelo je mr. Marine Kalezić, akademskog slikara, kreatora maraka Pošte Srbije, navode iz Pošte Srbije.

Branko Ćopić osnovnu školu završio je u rodnim Hašanima, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu u Karlovcu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1940. godine.

Prvu priču objavio je 1928. godine. Njegova djela prevođena su i na engleski, njemački, francuski i ruski jezik. Bio je član srpske akademije nauka i umjetnosti i akademije nauka i umjetnosti Socijalističke republike Bosne i Hercegovine.

Cijeli radni i životni vijek nakon Drugog svetskog rata Branko Ćopić je proveo u Beogradu. Bio je urednik dječjih listova i jedan od najvećih dječjih pisaca na jugoslovenskim prostorima. U njegovim djelima dominiraju teme iz života ljudi iz Bosanske krajine i NOR-a.

Za književni rad dobio je, između ostalih, nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu (obe 1972). Preminuo je 26. marta 1984. godine u Beogradu.