<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američki ljekari će se pobrinuti da se Teletović vrati u igru

Dr. Zehra Dizdarević

Embolija je opasno oboljenje i ukoliko se ne otkrije na vrijeme može biti smrtonosna, no medicina je dosta napredovala i danas postoje razne vrste lijekova kojima se ovo oboljenje liječi, rekla je za Klix.ba prof. dr. sci. med. Zehra Dizdarević.

27. januar 2015, 12:00

"Simptomi po kojima se može prepoznati ovo oboljenje su iznenadni bolovi s jedne ili druge strane pluća, malaksalost, ubrzano disanje, ubrzan puls i preznojavanje. Važno je da se na vrijeme dijagnosticira i propiše terapija. Nekada ni terapija ne bude efikasna, ali danas imamo više lijekova i stručnih ljudi",rekla je prof. dr. Dizdarević.
Vrsta terapije i dužina liječenja ovisi od slučaja do slučaja. Kada su u pitanju teži oblici embolije, prvo ide bolničko, a potom kućno liječenje, piše Klix 

"Boravak u bolnici traje sve dok nalazi ne pokažu da se stanje stabilizovalo i da pacijent može imati terapiju koju unosi oralno. U obzir se uzima i prethodno zdravstveno stanje pacijenta te da li je naprimjer imao neki operativni zahvat, tromboemboliju, trombozu nogu i slično", kazala je Dizdarević.

Kada je Teletović izgubio dah na parketu tokom meča protiv LA Clippersa, pomoćni trener Brooklyn Netsa Tim Walsh odlučio je da našeg igrača prebaci u bolnicu, a ne da se sa timom vrati kući. Povratak kući planiran je avionom, a to je za našeg igrača u ovakvom zdravstvenom stanju moglo biti kobno.

"Zbog promjene pritiska može doći do pomjeranja embolusa (ugrušaka), koji mogu otići u mozak, noge ili drugdje, te to pomjeranje može biti kobno za oboljelu osobu", rekla je Dizdarević.

Našem košarkašu ljekari iz bolnice u Los Angelesu predviđaju duže liječenje jer je objavljeno kako se Teletović neće vraćati na parket do kraja sezone NBA lige.

"U SAD-u imaju dobre stručnjake koji se bave slučajevima embolije i oni će se sigurno pobrinuti da Teletović bude dobro i vrati se u igru. Kada se ispitaju svi faktori bit će poznato koliko će liječenje trajati. U nekim slučajevima postoje i genetske predispozicije za ovakvu vrstu bolesti, te liječenje može trajati i doživotno",kazala je Dizdarević.