<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Borenović: Sporni zakon o društvenim mrežama u RS povući iz skupštinske procedure

Šef Kluba poslanika Partije demokarskog progresa (PDP) Branislav Borenović očekuje da će Prijedlog zakona o javnom redu i miru u RS-u, kojim se i internet, odnosno duštvene mreže "tretiraju“ kao javno mjesto, biti povučen iz skupštinske procedure.

27. januar 2015, 12:00

Borenović je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da se nada da će skupštinski Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju, u ponedjeljak, osporiti ovaj zakon i da onda neće biti razmatran 3. februara na sjednici entitetskog parlamenta.

"Očekujem u tome i podršku kolega iz SNSD-a", dodao je on.

Smatra da zakon ne treba razmatrati jer je i Ministartsvo za ekonomske odnose i regionalne saradnju RS-a u svom izvještaju navelo da je zakon neprimjenjiv s aspekta evropskog zakonodavstva, što, kaže, nije tačno.

Borenović ističe da je spornim zakonom prekršen član 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda te nekoliko deklaracija usvojenih od Komiteta ministara Vijeća Evrope .

Kao predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju najavio je i da će sve te dokumente dostaviti članovima tog odbora, jer se zakonom krše, kako kaže, zakonski akti EU i Vijeća evrope zbog čega treba da bude povučen iz skupštinske procedure.

Vlada Republike Srpske predložila je novi zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije je kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora

Međutim, iz MUPRS-a navode da je posredstvom društvenih mreža moguće narušiti javni red i mir izazivanjem, podstrekavanjem tuče ili fizičkog napada na drugog, kao i učiniti prekršaj ugrožavanja bezbjednosti prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu, što može imati stvarne posljedice.