<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemački predsjednik: Napredovaćemo samo ako poštujemo dostojanstvo svakog čovjeka

Povodom 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Auschwitza, Gauck je poručio da je holokaust dio njemačke prošlosti

27. januar 2015, 12:00

Njemački predsjednik Joachim Gauck pozvao je građane svoje zemlje da ne zaborave zločine koje je počinio nacistički režim i da se usprotive svakom obliku isključivosti i nasilja, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Auschwitza, Gauck je poručio da je holokaust dio njemačke prošlosti.

"Holokaust je dio prošlosti naše zemlje", rekao je predsjednik u obraćanju u njemačkom parlamentu u Berlinu.

Napomenuo je kako ne dijeli strah i zabrinutost da mlađe generacije Nijemaca gube interes za učenje lekcija iz nacističke prošlosti.

"Buduće generacije će sigurno tražiti nove forme obilježavanja ovog događaja i, dok holokaust neće neminovno biti među glavnim komponentama njemačkog identiteta za svakoga u našoj zemlji, i dalje će važiti mišljenje da nema njemačkog identiteta bez Auschwitza", istakao je Gauck.

Prema istraživanju Udruženja "Bertelsmann", većina Nijemaca sjećanje na holokaust želi ostaviti iza sebe kao dio prošlosti.

Predsjednik Gauck je izjavio da moralne obaveze Njemačke u vezi sa zločinima nacističkog režima ne mogu biti izvršene samo na nivou sjećanja.

Potcrtao je da bi se građani Njemačke trebali usprotiviti svakom obliku isključivosti te ponuditi sigurno mjesto za sve one koji bježe od progona, ratova i terorizma.

"To kažemo u momentima kada mi u Njemačkoj moramo raditi na uspostavi novog shvaćanja suživota različitih vjerskih i kulturnih tradicija. Zajednica u kojoj svi želimo živjeti napredovat će samo ako poštujemo dostojanstvo svakog pojedinca i ako pokažemo međusobnu solidarnost", rekao je Gauck.

Njegov apel dolazi u momentima kada Njemačka svjedoči porastu sumnji i negativnih reakcija prema muslimanima, imigranatima i izbjeglicama.