<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rusima baš ne ide: Izdala ih votka

Moskva

Pad proizvodnje votke u Rusiji u 2014. godini bio je najveći u savremenoj istoriji - 22,3 odsto, a iz fabrika je otpremljeno 24,8 odsto votke manje.

28. januar 2015, 12:00

Kako piše Komersant, pozivajući se na podatke ruske agencije za statistiku Ros stat, najveće smanjenje proizvodnje je bilo u novembru, 38,5 odsto (na sedam miliona dekalitara) i decembru prošle godine 47,3 odsto (na 7,3 miliona dekalitara).

Pokazatelji posljednjih mjeseci su uticali na rezultate za cijelu godinu, ukupno je proizvedeno 66,6 miliona dekalitara votke, što je 22,3 odsto manje nego 2013. godine. Isporuke iz fabrike smanjene su 24,8 odsto, na 63,6 miliona dekalitara. 

Direktor Centra za proučavanje federalnog i regionalnih tržišta alkohola Vadim Drobiz rekao je da tako oštar pad i tako niski obimi proizvodnje nisu zabilježeni nikada u savremenoj istoriji. 

Legalnu proizvodnju, koja je postala manje dostupna potrošačima zbog visokih akciza, počeli su da potiskuju nelegalni proizvođači, objašnjavaju učesnici tržišta. 

Predsjednik upravnog odbora preduzeća Sinergija ( koja proizvodi votke "beljenjkaja" i "mjahkov") Aleksandar Mečetin prognozira da će ove godine legalna proizvodnja votke nastaviti da pada i to najmanje 15 odsto. 

Da bi se to izbjeglo, prema njegovom mišljenju, pomoći će usvajanje izmjena Zakona o trgovini, koje predvidjaju da se akcize i porez na dodatu vrijednost izuzmu iz prodajne cijene, na koju trgovački lanci naplaćuju različite vrste bonusa.