<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sajentolozi oštro kritikovali HBO dokumentarac

U dokumentarcu Aleksa Gibnija, u produkciji HBO kanala, sajentološka crkva je optužena da je prisluškivala Nikol Kidmen dok je bila u braku sa Tomom Kruzom, dok iz crkve kažu “kako je to čista laž”.

28. januar 2015, 12:00

Sajentološka crkva je izdala saopštenje povodom dokumentarca Aleksa Gibnija “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief” koji je nedavno imao uspješnu premijeru na Sandens festivalu u Juti. Film je baziran na istoimenom bestseleru Lorensa Rajta iz 2013. koji je fokusiran na život unutar ove crkvene organizacije.
Jedan od najpoznatijih pripadnika ove crkve je Tom Kruz. U filmu se pominje kako je sajentološka crkva bila nezadovoljna odnosom Kruzove bivše supruge Nikol Kidmen prema toj organizaciji i kako je prisluškivala njen telefon, što je imalo za svrhu da je zaplaši. U filmu se navodi i da je to bio jedan od glavnih razloga za razvod poznatog glumačkog para. 

Evo odlomka iz saopštenja sajentološke crkve: 

“Crkva je dokumentovala dokaze iz kojih se vidi da su optužbe iznesene u Gibnijevom filmu čista laž. Gibni je očigledno profesionalni anti-sajentolog, koji zarađuje za život tako što plasira lažne tvrdnje. Iako je crkva mnogo puta pokušala da stupi u kontakt sa Gibnijem i ljudima iz HBO-a, a sve u cilju pružanja pravih informacija, oni se nijednom nisu odazvali na naše zahtjeve. Imamo bar 25 ljudi koji su bili spremni da govore u njihovom filmu, sa željom da se čuje i druga strana. Nismo htjeli poseban tretman, samo fer tretman.” 

HBO kanal je bio spreman na ovakav napad crkve, pa je još u novembru angažovao oko 160 advokata koji su gledali film prije emitovanja. Na taj potez su se odlučili nakon što su pod velikim pritiskom od strane crkve britanski i kanadski izdavači odbili da objave knjigu Lorensa Rajta.