<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas sahrana Kemala Montena

SARAJEVO

Velikan muzičke scene u BiH, na koju je svojim djelom i jedinstvenim glasom ostavio vječni trag, Kemal Monteno biće sahranjen danas u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare u rodnom Sarajevu.

28. januar 2015, 12:00

Prethodno će u Narodnom pozorištu u 12 sati biti održana komemoracija, dok će sahrana uslijediti u 14.30.

Kemal Monteno vječni će počinak naći u dijelu Aleje velikana.

Kako je ranije izjavio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, namjera je bila sahraniti ga pored mjesta gdje su sahranjeni Davorin Popović i Mirza Delibašić Kinđe, ali, nažalost, prostora tamo više nije bilo.

Legendarni sarajevski kantautor preminuo je prije sedam dana u Zagrebu u 67. godini života.

Monteno je rođen 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru i to nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. Otad je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta.

Za "Šlager sezone" nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu, svojevrsne himne "Sarajevo ljubavi moja" (1976) i "Zemljo moja" (1977).

Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom italijanske kancone.