<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U neredima povrijeđeno više od 80 ljudi

Haos na Kosovu

U nasilju koje je izbilo tokom protesta Kosovara protiv ministra Srbina optuženog da je uvrijedio kosovske Albance u utorak je povrijeđeno više od 80 osoba, među kojima 56 pripadnika kosovskih snaga reda.

28. januar 2015, 12:00

Učesnici protesta pred sjedištem vlade u Prištini na policiju su bacali kamenje, na što je ona uzvratila suzavcem. Sukobi su eskalirali kad su prosvjednici pokušali prodrijeti u zgradu vlade a, po policijskim izvještajima, privedeno je više od stotinu ljudi.

Posrijedi je već drugi protest u posljednja četiri dana kojim se zahtijeva ostavka ministra rada, kosovskog Srbina Aleksandra Jablanovića, jednog od trojice Srba u vladi kosovskog premijera Ise Mustafe.

"Jablanoviću, odlazi!" i "Dolje vlada!" neki su od slogana koje je uzvikivalo mnoštvo, koje Jablanovića optužuje za vrijeđanje Albanaca zbog njegove izjave od prije dva tjedna kad je "divljacima" nazvao albanske protestante koji su, tvrdeći da među njima ima "ratnih zločinaca", spriječili skupinu Srbijanaca da posjeti manastir na zapadu Kosova u povodu pravoslavnog Božića.

Ministar je u međuvremenu uputio javno izvinjenjeu, ali je njegova izjava bila povodom nekoliko protesta kosovskih Albanaca koji čine 90 posto stanovništva Kosova.

"Nastavit ćemo proteste sve dok Jablanović ne podnese ostavku", rekao je Albin Kurti, vođa nacionalističkog kosovarskog pokreta Vetevendosje (Samoodređenje), koji je organizovao protest.