<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uskladiti zakonodavstvo sa Evropom

BANJALUKA

U BiH je potrebno ubrzati aktivnosti oko harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa zahtjevima EU i to usvajanjem i implementacijom zakona o veterinarstvu BiH, zakona o hrani BiH i zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju BiH, zaključeno je na sastanku nadležnih tijela u BiH.

28. januar 2015, 12:00

Zaključeno je da se u svim zakonima, po uzoru na odredbe članova Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu sa odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja, jasno i detaljno definišu nadležna tijela za provođenje ovih zakona da bi se izbjegla dosadašnja "preklapanja" nadležnosti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U diskusiji u vezi tumačenja i primjene pojedinih odredaba pravilnika iz takozvanog "higijenskog paketa", kao i spornih situacija uzrokovanih nedorečenostima važećih pravilnika o bezbjednosti hrane, učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske,  Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", Instituta za javno zdravstvo i Inspektorata Republike Srpske. 

U diskusiji su učestvovali i predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, Agencije za bezbjednost hrane, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sastanak je održan u cilju sinhronizacije zajedničkih aktivnosti i informisanja o planovima za podizanje nivoa kontrole bezbjednosti hrane u narednom periodu. 

Teme sastanka odnosile su se na takozvana "sporna pitanja" u vezi usvajanja preporuka  u oblasti zakonodavstva i njegove implementacije, jasnije definisane nadležnosti  u  službenim kontrolama i obezbjeđenje jasnog komandnog lanca u sistemu kontrole i bezbjednosti namirnica. 

Sastanak je održan juče u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.