<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sarajevo: Posljednji aplauz za Kemala Montena

Porodica, prijatelji i brojni građani Sarajeva oprostili su se danas od velikog bosanskohercegovačkog muzičara Kemala Montena.

28. januar 2015, 12:00

Monteno je, podsjećamo, preminuo prošle srijede u Zagrebu.

Rade Šerbedžija, Milan Stupar, Ismeta Dervoz, Ivica Šarić, Zdravko Čolić, Hanka Paldum, Edin Dervišhalidović (Dino Merlin), samo su neki od prijatelja koji su danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu odali počast velikom umjetniku.

Tokom komemoracije, na platnu su prikazane fotografije iz života Kemala Montena, a publici se prva obratila Ismeta Dervoz koja je govorila o prijateljstvu s Montenom i značaju njegovih pjesama.

"Njegove pjesmu su nekako omeđile moj život i poznanstvo s tim velikim čovjekom. Imao sam deset godina kada je u Pionirskom centru preko puta Vijećnice bila neka audicija i pjevao sam Keminu pjesmu 'Dušo moja'. Tada sam dobio prvi aplauz. Ali, važnije od toga, jedna djevojčica me počela gledati drugačije", rekao je Dervišhalidović, Kemin dugogodišnji prijatelj.

"Bila je dosadna zagrebačka noć, kišna, zamolio si me da ti pravim društvo za kockarskim stolom. Rekao si: 'Ajmo baciti jedan rulet'. Nikad do tada to nisam uradio, ali smo igrali i obojica smo izbgubli pare. Kasnije sam mislio, Bože, čovjek je uvijek na gubitku, ali sada mislim da nisam ništa izgubio. Mislim da sam dobio vrijeme s Kemalom Montenom. Ti i tvoje pjesme nikada umrijeti neće", dodao je Dervišhalidović.

Među onima koji su govorili bio je i Zdravko Čolić.

"Jednog dana nazvao me Milan Stupar koji sada sjedi sa mnom i upitao: 'Imaš li jednu pjesmu koju je trebala pjevati Josipa Lisac?', prihvatio sam tu pjesmu ("Sinoć nisi bila tu"). Za par dana je izašlo u sarajevskom Svijetu da sam ja favorit i dobio sam nagradu za interpretaciju. 'Sinoć nisi bila tu' je opredijelila moj život i moju karijeru", rekao je Zdravko Čolić.

Ivica Šarić, ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo i dugogodišnji Kemin prijatelj rekao je da nikad niko nije imao toliko uspješnih dueta kao Kemal Monteno.

Sahrana će biti obavljena danas u 14. 30 sati u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Kemal Monteno jedan je od najznačajnijih kantautora i pjevača šansona bosanskohercegovačke, ali i jugoslovenske scene.

Proslavio se pjesmom „Lidija“, a od tada je pedeset godina stvarao hitove među kojima su i "Nije htjela", "Bacila je sve niz rijeku“, „Jedne noći u decembru“, „Daleko“ i naravno pjesma rodnom gradu „Sarajevo ljubavi moja“.

Posljednjih godina imao je zdravstvenih problema, a od 2011. godine bio je na dijalizi. Prošle godine mu je urađena transplanatacija bubrega.

Mondo.ba