<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako su se mijenjali standardi ženske ljepote od antike do danas (VIDEO) + (FOTO)

Muškarci se danas ne bi ni okrenuli za djevojkama koje su nekada smatrane idealom ljepote. Tako bar nagovještava snimak koji je uporedio čak 300 tipova idealne žene, a ako vam je bio potreban bilo kakav dokaz da je unutrašnja ljepota najbitnija, pogledajte kako se ona spoljašnja lako menja.

01. februar 2015, 12:00

Egipat

Žene u drevnom Egiptu su mogle da se pohvale većim seksualnim slobodama od današnjih djevojaka. Seks prije braka je bio normalan, mogle su da posjeduju imovine nezavisno od muževa, a mogle su i da se razvedu. Mogle su da budu i faraoni. A pogledajte kako je raskošna bila njihova ljepota.

Standardi lepote su se menjali tokom godina
Grci su više cijenili mušku nego žensku ljepotu, Foto: Youtube

Grčka

Aristotel je smatrao da je ženska figura "deformisan oblik muške", a Grčka je bila fokusirana na muško tijelo. Postojao je jedan problem - glorifikacija mačo figure nastojala je da nametne ženama sličnu fizionomiju. Golotinja se u tom društvu nije smatrala sramnom.

Standardi lepote su se menjali tokom godina
Kinezi su više voljeli blijede od preplanulih djevojaka, Foto: Youtube

Kina

Kinezi su od pamtivijeka bili patrijarhalni. Preferirali su mršave žene koje djeluju krhko. Od njih se očekivalo da budu blijede, imaju izrazito crnu kosu, crvene usne i mala stopala.

Standardi lepote su se menjali tokom godina
Italijani su voljeli punije dame, Foto: Youtube

Italija

Italija je bila pod jakim uticajem katoličanstva i patrijarhata. Žene su morale da budu oličenje vrline i da svoj identitet baziraju na odnosu sa muškarcima u svojoj okolini. Lijepim se smatrala blijeda koža, svetla kosa, visoko čelo i velike grudi.

Standardi lepote su se menjali tokom godina
Englezi su se divili majkama, Foto: Youtube

Engleska

Kraljica Viktorija je bila najuticajnija žena svoje ere a majčinstvo je cijenila kao najveću vrlinu, pa i stil ističe ovu ulogu žene. Struk je naglašen, a idealna figura liči na siluetu pješčanog sata. Nosili su se korseti, a imućnije dame činile su sve da odjećom pokažu da ne moraju da se bave fizičkim poslom.

Standardi lepote su se menjali tokom godina
Dvadesete su u Americi bile u znaku ženskog bunta, Foto: Youtube

Amerika

Žene u Americi dobile su pravo glasa 1920. godine, a moda je pratila ovaj uzlet duha. Žene su izgledale androgeno, pokrivale kukove i namerno djelovale "ravno". Cijenio se dječački izgled. Tridesetih i pedesetih stvari su se promijenile a Merilin Monro je proslavila uzak struk i raskošne obline. Šezdesetih su mini suknje postale moderne, a manekenke su odjednom bile visoke i mršave.

Standardi lepote su se menjali tokom godina
Holivud je tridesetih počeo da pada na opasnice, Foto: Youtube

Osamdesetih se idealom smatrao tip ljepote Kejt Mos - bleda, šik, mršava heroina. A onda je došla 2000. godina.

Standardi lepote su se menjali tokom godina
Manekenke danas treba da ispune gotovo nemoguće standarde, Foto: Youtube

Žene su dobile novi set nemogućih standarda - treba da budu mršave, ali da imaju obline. Poželjno je da izgledaju zdravo, da imaju velike grudi i guzu, ali da imaju ravan stomak. To je dovelo do procvata plastične hirurgije koja je profitirala na strogo definisanim i gotovo nemogućim standardima ljepote.

Izvor 24sata.rs