<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada RS ograničila prijem novih radnika u javne zdravstvene ustanove

U Republici Srpskoj (RS), odlukom Vlade RS ograničava se prijem novih radnika i produženje postojećih ugovora o radu za radnike na određeno vrijeme, u svim javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima u RS.

28. januar 2015, 12:00

Za prijem novih radnika ili produženje postojećih ugovora o radu, neophodno je dobiti odobrenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz detaljno obrazloženje.

U slučaju potrebe za određenim radnicima, javna zdravstvena ustanova ili fond podnosi zahtjev Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS za preraspodjelu radnika iz drugih javnih zdravstvenih ustanova ili fondova, saopšteno je nakon sjednice vlade.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja RS-a istovremeno neće doznačavati sredstva za plaće javnim zdravstvenim ustanovama za nove radnike i za produženje postojećih ugovora o radu za radnike koji su bili u radnom odnosu na određeno vrijeme bez saglasnosti resornog ministarstva.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada RS-a usvojila je i Informaciju o dugovanjima i načinu izmirenja obaveza po osnovu poreza i doprinosa javnih zdravstvenih ustanova.

Sve javne zdravstvene ustanove u RS obavezne su da redovno izmiruju tekuće obaveze po osnovu bruto plaća i naknada.

Sve dospjele, a neizmirene obaveze javne zdravstvene ustanove su obavezne regulirati na način da zatraže reprogram u skladu sa Zakonom o posebnom načinu izmirenja poreskog duga ili da se poreski dug obezbjeđuje mjenicom.

-Ako javna zdravstvena ustanova ne izvrši tekuće obaveze iz potpisanog ugovora o reprogramu i tekuće obaveze, uplatu sredstava će izvršiti Fond zdravstvenog osiguranja RS umanjujući narednu tranšu prema toj ustanovi za visinu neizmirene obaveze - stoji u saopćenju.

Za neplaćanje tekućih obaveza po osnovu poreza i doprinosa u javnim zdravstvenim ustanovama, odgovornost snose direktori javnih zdravstvenih ustanova, u skladu sa zakonskim odredbama.

Vlada je prihvatila i Informaciju o javnim nabavkama i nadzoru nad postupcima javnih nabavki u javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima čiji je ona osnivač, na osnovu koje će biti formirani timovi Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, koji će provoditi kontrolu tenderske dokumentacije prije raspisivanja tendera, kao i analizu izvještaja provedenih javnih nabavki u javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima čije je osnivač Vlada RS.

Ovom informacijom, sve zdravstvene ustanove i fondovi su obavezani da naprave planove javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, koji će dostavljati Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS na saglasnost u roku od 15 dana od dana usvajanja od strane upravnog odbora ustanove.

Vlada RS-a je prihvatila i Informaciju o izmirenju obaveza na ime poreza i doprinosa na lični dohodak 244 radnika u javnim zdravstvenim ustanovama koji ispunjavaju uslove za penzionisanje sa 31.januarom 2015. godine.