<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čović: Pronaći rješenje ili mijenjati koncept

SARAJEVO

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će kod koalicionih partnera u Federaciji BiH - SDA i DF instistirati da na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je zakazana za sutra, bude pronađeno rješenje za izbor rukovodstva ovog entiteta.

29. januar 2015, 12:00

U suprotnom, rekao je Čović, formiranje vlasti u FBiH u velikim je problemima, nakon čega je potrebno mijenjati cijeli koncept, ali i vidjeti šta dalje.

On je najavio da će još razgovarati sa svim kolegama, pa i sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

"Nakon toga će, nadam se, biti izjesnije i jasnije na čemu smo. Mi smo već u petak trebali da imamo dogovor, što je bilo i planirano. Ali, ako do dogovora ne dođe, onda smo sigurno u velikim problemima", rekao je lider HDZ-a BiH.

On je napomenuo da se, prije pregovora o formiranju vlasti, znalo da će problem biti sa Klubom Srba u Domu naroda FBiH, ali da se čekalo dva mjeseca da se o tome počne ozbiljnije razgovarati.

"Ovo se moglo mnogo ranije riješiti. Ili imamo rješenje ili nemamo. Ako nemamo rješenje, onda se mora mijenjati cijeli koncept. Vidjeti šta se nudi kao drugo rješenje, jer više nemamo šta odgađati", rekao je Čović za "Dnevni avaz".

On je najavio da će, ukoliko ne dođe do rješenja, sutra izaći u javnost i reći šta jesu rješenja.

Komentarišući nezvaničnu informaciju da EU odnedavno zagovara uspostavljanje široke koalicije stranka na nivou BiH, uz učešće SNSD-a i SBB-a, Čović je rekao da su u HDZ-u uvijek bili za to, ali da ne zavisi sve od ove stranke, nego i od bošnjačkih partija.

"Mislim da bi jedna veća parlamentarana većina svima dobro došla. Ali, prije toga moramo završiti korak koji smo već započeli. Vidjeti možemo li ovako. Ako ne može, onda treba vidjeti šta se može uraditi", rekao je lider HDZ-a.