<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gorbačov: Novi Hladni rat već počeo

Moskva

Posljednji lider SSSR-a Mihail Gorbačov izjavio je da je između Rusa i Amerikanaca objavljen "novi Hladni rat", koji bi mogao preraste i u oružani konflikt.

29. januar 2015, 12:00

"Stalno slušamo o sankcijama Amerike i EU protiv Rusije. Jesu li oni izgubili glavu? Amerika se izgubila u dubinama džungle i vuče nas za sobom", rekao je Gorbačov Interfaksu.

"Da budemo iskreni, SAD nas uvlače u novi Hladni rat, otvoreno pokušavajući da slijede svoju genijalnu ideju da uvek moraju da trijumfuju", dodao je bivši lider Sovjetskog Saveza. 

On je upitao i "gdje će to sve voditi?". 

"Hladni rat je već objavljen. I potom? Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da se Hladni rat neće pretvoriti u pravi rat. Bojim se oni žele da rizikuju", kazao je u intervjuu ruskoj agenciji govoreći o ukrajinskoj krizi. 

Vašington je juče zaprijetio Moskvi uvođenjem novih sankcija i upozoravajući je da će one postajati samo oštrije ukoliko Moskva ne prestane da podržava proruske separatiste u Ukrajini. 

Ministri EU danas u Briselu na vanredom sastanku razmatraju zaoštravanje politike prema Rusiji, poslije jačanja sukoba na istoku Ukrajine.