<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Niko ne želi govoriti o uzrocima nesreće radnika u Sarajevu

Direktor fime Famus gradnja, koja je izvodila radnje na gradilištu u sarajevskoj ulici Hiseta, a na kojem su poginula dva radnika te je jedan teško povrijeđen, danas se nije želio obratiti javnosti.

29. januar 2015, 12:00

Kako je kazao prilikom našeg poziva, ne može govoriti jer je pod stresom.

Tako ne znamo da li će Kemal Karahmet pomoći porodicama nastradalih radnika i šta će poduzeti kako se ovakve stvari na gradilištima na kojima radi njegova firma ne bi ponavljale.

Slično je i sa ostalim nadležnim institucijama. Kada pitamo o uzroku ovakve nesreće, nailazimo na tišinu.

Poduzete sve mjere, ali informacija nema


Naime, nakon što je danas oko devet sati ujutro završen uviđaj na mjestu nesreće, a kojem su prisustvovali Kantonalni tužilac u Sarajevu, vještaci građevinske struke, kao i zaštite na radu, te Munevera Mikić, glavna inspektorica Općine Centar u Sarajevu, koja je prilikom početka gradnje ovoga objekta izvršila inspekcijski nadzor nad istim, novih informacija nema. Za Klix.ba nije željela govoriti o svom inspekcijskom nalazu te nas je uputila na Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

"Kako se radi o kompleksnom slučaju koji je potrebno detaljno istražiti, Tužilaštvo KS je u saradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova KS poduzelo sve što je potrebno kako bi se uviđaj što prije okončao te je on završen jutros u 9:00 sati", kazao je za Klix.ba Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva KS.

S obzirom na to da od navedenog događaja nije prošlo ni 24 sata, Hamzić kaže da Tužilaštvo poduzima sve potrebne mjere i radnje kako bi se u što kraćem roku rasvijetlile sve relevantne okolnosti i činjenice vezane za ovaj događaj.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH danas je bila previše zauzeta da bi dala izjavu vezano za pogibiju radnika građevinske struke u centru Sarajeva.

Uglavljivanje objekata na malom prostoru

Pokušali smo kontaktirati i neke od stalnih sudskih vještaka građevinske struke, ali nam je većina njih rekla da ne bi komentarisali i davali mišljenja o tome, jer nisu bili na uviđaju, te da je teško dati mišljenje, posebno kada su ovakve nesreće u pitanju.

No, Ibro Buljubašić, jedan od stalnih sudskih vještaka iz Sarajeva, kazao nam je kako je u našem gradu generalno veliki problem izmjena regulacionih planova. Kako nam je pojasnio, on je generalno protiv uglavljivanja objekata na malom prostoru, kao što je to ovdje slučaj.

I sam je, kako nam je kazao, zapeo za neku ogradu hodajući u blizini zgrade u izgradnji u ulici Hiseta, a pošto je žena prethodno pala na tom mjestu.

"Gradilišta na sred ulice bez ozbiljnih barijera i sigurnosnih mjera ne bi se smjela uopće dozvoliti. Zamislite šta bi se samo dogodilo da je sve to palo na tramvaj u prolazu", kazao je Buljubašić.

Opština Centar daje po 1.000 KM porodicama poginulih i povrijeđenog radnika

Općina Centar Sarajevo će izdvojiti po 1.000 KM pomoći porodicama radnika koji su poginuli jučer u ulici Hiseta u Sarajevu kada se obrušila skela sa zgrade. Pomoć od 1.000 KM će dobiti i porodica povrijeđenog radnika.

Inicijativu da se porodicama radnika dodijeli po 1.000 KM na Općinskom vijeću su podnijeli samostalni vijećnici Edina Latif i Haris Fazlagić.

U obrazloženju inicijative su naveli da se nesreća dogodila na području Općine Centar te da ona ima za cilj podstaći i druge da pomognu ovim porodicama, kao i skrenuti pažnju na to da građevinari rade i žive u veoma teškim uvjetima.

Izvor Klix