<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pariz stao u odbranu osmogodišnjaka

PARIZ

Francuska ministarka obrazovanja Naža Valo-Belkasem ustala je danas u odbranu odluke osoblja škole u Nici da pozove policiju kako bi ispitala osmogodišnjeg učenika koji je izrazio naklonost prema teroristima koji su ovog mjeseca izveli napade u Parizu.

30. januar 2015, 12:00

"Kažem kategorično: ne samo da su oni (osoblje škole) postupili ispravno, već je njihov nadzorni, pedagoški i društveni rad od velike koristi i hvala im na tome", rekla je ministarka Belkasem, a prenosi AFP.

Ona je reagovala na polemiku koju je izazvala vijest da je policija juče podvrgla ispitivanju osmogodišnjeg učenika i njegovog oca.

Dječak iz Nice je odbio da u svojoj školi učestvuje u odavanju pošte minutom ćutanja ubijenima u prostorijama lista "Šarli ebdo" i  navodno je, kako je rekao njegov nastavnik, izrazio "solidarnost " sa napadačima rekavši da je "uz teroriste". 

"U tom kontekstu, direktor škole je odlučio da policiji prijavi slučaj", naveo je zvaničnik zadužen za javnu bezbjednost tog regiona Francuske, Marsel Otije, ističući da protiv dečaka nije podneta tužba.

On je dodao da su dječak i njegov otac pozvani u policiju kako bi se razjasnilo kako osmogodišnje dijete može da ima tako radikalne ideje.

"Očigledno je da  shvata šta je rekao", kazao je Otije.

Dječakov advokat je rekao da je "šokiran" saslušanjem u policijskoj stanici, a na Tviteru je objavio izvode sa saslušanja i naveo da je dječak, kada su ga u policiji upitali šta znači "terorizam", rekao da ne zna.

Škola je prijavila dječaka socijalnim radnicima poslije njegovog komentara povodom napada u Parizu, a pozvala je policiju tek nakon što je dječakov otac došao u školu i, navodno, zaprijetio osoblju, napominje francuska agencija.

Otac, koji je imenovan samo kao Muhamed K, branio je danas svog sina pred televizijskim kamerama ispred policijske stanice, rekavši da mu je žao zbog dječakovog komentara.

Policija tvrdi da je dječak u školi iznosio i druge komentare kao što su "Francuski narod treba pobiti" i "Novinari su zaslužili ono što im se dogodilo", u kontekstu napada koji su džihadisti izveli na redakciju francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo" u Parizu 7. januara.

Udruženje protiv islamofobije u Francuskoj (ČIF) saopštilo je da su otac i sin duboko šokirani tretmanom u policiji i da to ilustruje kolektivnu histeriju koja je obuzela Francusku nakon napada na satirični časopis.

Mnogi su, takođe, kritikovali ovaj potez na društvenim mrežama kao dokaz "histerije" poslije napada u Parizu.