<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka privreda u minusu

BERLIN

Inflacija u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, u januaru je zašla u negativnu zonu prvi put u posljednjih pet godina, što je posljedica nižih cijena energije.

30. januar 2015, 12:00

Inflacija u Njemačkoj je u januaru bila minus 0,3 odsto u poređenju sa januarom prošle godine, objavila je njemačka kancelarija za statistiku Destatis u preliminarnim podacima. Frans pres podsjeća da je u decembru inflacija u Njemačkoj pala na 0,2 odsto, na najniži nivo za posljednjih pet godina, javio je RTRS.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, koji kao mjerilo inflacije koristi Evropska centralna banka, rast potrošačkih cijena u Njemačkoj je u januaru na godišnjem nivou bio čak i niži, odnosno minus 0,5 odsto, što je znatno ispod zacrtanog cilja ECB-a od nešto ispod dva odsto.

Niže cijene energije i hrane su u posljednjih nekoliko mjeseci izvršile pritisak na njemačku inflaciju, a posljednji put kada je inflacija u toj zemlji zašla u negativnu zonu bilo je u decembru 2009. gdoine.

Najnoviji podaci o deflaciji su dobra vijest za potrošače, ali loša vijest za ECB koja je prošle nedjelje lansirala program otkupa državnih obveznica vrijedan bilion evra kako bi se uhvatila u koštac sa deflacijom i stagnacijom u privredi evrozone, primjećuju analitičari.