<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Redovno ispijanje piva sprječava razvoj demencije?

Redovno ispijanje manjih količina piva može usporiti demenciju, kažu naučnici.

30. januar 2015, 12:00

Foto: Quinn Dombrowski / Flickr.com
Oni su otkrili da sastojci hmelja mogu usporiti napredak degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove. 

U laboratorijskim eksperimentima hemikalije ksantohumol, poznatiji kao Xn, štitio je ćelije mozga od oksidativnog oštećenja povezanog sa demencijom. 

Istraživanje objavljeno u stručnom magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerisalo je da osobe koje redovno piju pivo možda uspješnije zaustavljaju napredovanje neuroloških bolesti. 

Dr Đanguo Fang sa Landžou univerziteta u Kini piše: “Ženska stabla hmelja često se koriste u proizvodnji piva i nekoliko bezalkoholnih napitaka. U tradicionalnoj kineskoj medicini hmelj je korišten za liječenje raznih bolesti. Visoka koncentracija Xn u pivu možda može da se poveže sa koristima od redovnog ispijanja piva”. 

Inače, Xn je moćan antioksidans, a dokazano je i da štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema, djeluje antikancerogeno, antivirusno i antiinflamatorno. 

Dr Fang je sa timom izolovao molekule ovog sastojka i testirao na moždanim ćelijama pacova u seriji eksperimenata. 

Otkriveno je da Xn smanjuje nivo oksidativnog stresa na ćelije, za koji je dokazano da izaziva neurodegenerativne poremećaje poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.