<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos u Dalmaciji!- Poplavljena splitska riva! Udaraju valovi, orkanski vjetrovi, grad...

Meteoalarm je u petak objavio crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju zbog olujnog i na udare orkanskog južnog i jugozapadnog vjetra, javlja HAK .

30. januar 2015, 12:00

Jutros do 7 sati na području Zadra palo je 10 litara kiše po četvornom metru, no pritom je tlak zraka bio na rekordno niskim razinama, najnižim u zadnjih 30-ak godina, rekao je za Zadarski.hr dežurni meteorolog na meteorološkoj postaji Puntamika Željko Kraljević a prenosi Jutarnji.

- Ja sam tu deset godina i ne sjećam se da je tlak bio na 978 hektopaskala. Sve ispod 1000 hektopaskala znači alarm za osobe koje pate od tlaka i srčane bolesnike. Zadnji put je ovako niski tlak zabilježen negdje početkom 80-ih godina prošlog stoljeća - kaže Kraljević.

Ciklona Mirjana zadržat će se i narednih dana na zadarskom području, ali i diljem srednje i južne Dalmacije. Još tijekom petka bit će praćena snažnim udarima juga do 9 bofora, a u subotu se očekuje slabljenje vjetra i njegovo okretanje na sjeverozapadnjak.

Poboljšanje vremena očekuje se tek početkom idućeg tjedna, javlja Zadarski.hr.

Na dubrovačkom području je moguće i zamućenje vode za piće pa se mole građani da pripreme pitku vodu.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Zadar-Mali Lošinj, Makarska-Sumartin, Split-Vis, Split-Vela Luka-Lastovo, Sućuraj-Drvenik, Sobra-Prapratno i Suđurađ-Dubrovnik te neke katamaranske i brodske linije, o čemu javlja HAK .

Zbog olujnih udara vjetra uvedena je zabrana prometa na dionici autoceste A6 od Kikovice do Delnica, za sva vozila osim osobnih.

Zbog naleta vozila na centralnu zaštitnu ogradu na 76. kilometru autoceste A1, od mosta Dobra u smjeru Zagreba, promet teče jednim trakom, usporeno.

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje.

Na dionici autoceste A1 od čvora Gornja Ploča do tunela Sveti Rok mjestimice pada tuča!

Magla smanjuje vidljivost na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Vrbovskog i Bosiljeva.

Na autocesti A3, između čvora Lučko i Buzin, u smjeru istoka, zbog prometne nesreće vozi se uz ograničenje brzine na 60 km/h.

Splitsko područje pogodio je jak i olujan južni i jugozapadni vjetar, ponegdje s orkanskim udarima. Visoki valovi i plavljenje niske obale već stvaraju probleme u priobalju. Očekuju se udari vjetra do 95 kilometara na sat.

Najavljena je i mogućnost pijavica.

U nizinama će u unutrašnjosti kiša poslijepodne i osobito navečer prijeći u susnježicu, mjestimice i snijeg. Puhat će umjeren i na udare jak jugoistočni i jugozapadni vjetar, a krajem dana u okretanju na sjeverni.

Temperatura zraka se očekuje od 6 do 11 u unutrašnjosti i od 9 do 14°C na Jadranu, a u večernjim satima bit će u osjetnom padu.