<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kupek 112: Women power!

Pre nešto više od godinu dana KUPEK je razgovarao sa kustoskinjama izložbe Ženska strana, a pitanje o ženama u muzici se samo po sebi nametnulo.

30. januar 2015, 12:00

Nismo dali bogznakakav odgovor jer  je u nas vrlo malo žena koje žare i pale muzičkom scenom. To, naravno, ne znači da ne postoje i da ne postoje ljudi koji brinu da se i njihov glas čuje.  A kako KUPEK tim voli unapred najavljivati svoje goste i gošće, tako smo, još onomad, prošle godine u decembu, požurili da najavimo dva muzička noviteta koji predvode žene, Jules Verne i In Absentias, kao i predstavljanje muzičke kompilacije FEMIXETA 5.0 na kojoj su se ta dva benda našla.

Portal ženskog stvaralaštva Femix info pokrenut je pre nekoliko godina kao deo projekta Femix u okviru kojeg aktivistkinje i aktivisti ispunjavaju svoju misiju afirmacije i promocije žene u raznim umetničkim oblastima. Akcenat je stavljen na muziku. Od 2010. izlazi Femixeta, godišnja kompilacija pesama ženskih bendova, kompozitorki i bendova sa ženskim autorskim učešćem. Oko Femixete je okupljen veliki broj saradnica koji vredno rade na promociji iste, a samim tim rade na pronalaženju i  ohrabrivanju žena da pošalju svoje muzičke projekte. Svake godine angažovana je nova selektorka koja  po sopstvenom nahođenju i senzibilitetu bira 20-ak najboljih numera.  O svemu tome govorila nam je koordinatorka ovog projekta, Tatjana Nikolić. Više nego slaba zastupljenost ženskih bendova na muzičkim festivalima, o seksizmu koji je gotovo pa opšteprihvaćen stav i diskurs u medijskoj prezentaciji žena u muzici, te šta možemo naučiti od švedskih feministkinja koje su od početka umrežene sa ženskim pokretima na ovim prostorima, i što je najvažnije - šta možemo primeniti na sopstvenom primeru.

Nakon zaključivanja priče o Femixeti, usledio je razgovor sa Anom Avramov iz benda In Absentias i sa Evom Zlatković iz Jules Verne-a. Ova dva benda sa svojim mladim predvodnicama postoje nekoliko meseci, iza sebe imaju tek pokoji nastup, ali ta činjenica o njima, zapravo, ne govori mnogo. Oba sastava su pobrala sjajne kritike nekih muzičkih legendi, običnog slušateljstva i autora vaše omiljene radijske emisije. U 112. KUPEK-u Ana i Eva govore o svojim muzičkim postavkama, o svojim željama, žanrovskim odrednicama i planovima za budućnost.

Kao što znate, KUPEK jeste stacioniran u Beogradu, u galeriji za fotografiju Opservatorijum iz koje širimo reč, ali to nipošto ne znači da je beocentričan. Pokazali smo to mnogo puta, kao i sad kada smo putem skajp veze proćaskali o ženama u muzici, njenom aktivnom angažmanu i izvan muzike sa Sarom Renar, kantautorkom iz Zagreba.

Na kraju krajeva nije li najfeminističkije to što bi naše sagovornice bile relevantne gošće  bilo da je ona posvećena ženskom ili nekom drugom stvaralaštvu, jer cure imaju šta za reći?!

Još jednom vas pozivamo na proslavu našeg četvrtog rođendana u Kulturnom centru Grad, 1. februara sa početkom u 20h. Bez mnogo priče i postavljanja pitanja KUPEK ce ustupiti binu, za početak, bendu Jules Verne, a kasnije i Klopki za pionira. Dođite da se družimoooo. A do tada poslušajte šta cure imaju za reći.