<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protest građana ispred NBS zbog kredita u švajcarcima

BEOGRAD

Građani koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima protestovali su danas ispred Narodne banke Srbije, pozivajući nadležne da im pomognu u otplati zaduženja i da pronađu sistemsko rješenje.

31. januar 2015, 12:00

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", koje je organizovalo protest, predalo je listu zahtjeva NBS i Ministarstvu finansija, a jedan od zahtjeva je sistemsko rješenje za kredite u francima po kome bi se mjesečne rate i glavnica sveli na realan nivo. Oni takođe  traže povraćaj novca koji su banke naplatile obračunavajući kamate po višem kursu bez obzira na valutu kredita.

Među zahtjevima je navedeno i da je potrebo utvrditi ličnu odgovornost zaposlenih u NBS čija je obaveza kontrola nad poslovanjem banaka, kao uspostavljanje dijaloga između banaka i NBS zbog ovog problema.

"NBS mora da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje ima i da zaštiti svoje građane od štetnih i zelenaških ugovora", ocijenila je "Efektiva".

Predsednik tog Udruženja Dejan Gavrilović rekao je da građani očekuju pomoć Narodne banke Srbije, a nakon protesta, kako je najavio, uslijediće i niz tužbi pojedinačnim bankama.

Gavrilović je rekao da su zbog naglog skoka švajcarca čitave porodice ugrožene, dodajući da je potrebno sistemsko rješenje, a ne pojedinačni razgovori između klijenata i banke.

Prema njegovim riječima, Udruženje se ne slaže ni sa mogućim rješenjem da rok otplate kredita bude produžen, jer bi to, kako je rekao, značilo da ove kredite otplaćuju naša djeca i unuci.

Gavrilović je rekao da se još ne zna da li će sastanku NBS sa udruženjem banaka koji je planiran za ponedeljak prisustvovati i predstavnici građana.

Protest je trajao oko sat vremena ispred zgrade centralne banke na beogradskom Trgu Slavija, a okupljeni su uzvikivali parole i prozivali nadležne.

U Srbiji ima oko 21.500 kredita u švajcarskim francima