<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Psi napali učiteljicu i djevojčicu ispred vrtića u Vogošći

Roditelji ogorčeni

Prava drama odvijala se jučer ujutro ispred vrtića „Trešnjica“ u centru Vogošće! Čopor pasa lutalica napao je učiteljicu, koja je došla na posao, a sa njom je bila i njena djevojčica, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

31. januar 2015, 12:00

Ovo je samo još jedan u nizu napada pasa lutalica na učiteljice sarajevskih vrtića od početka ove godine. Ogorčeni roditelji najavili su masovne proteste ukoliko vlasti hitno ne uklone pse sa sarajevskih ulica, a naročito ispred škola i vrtića.

- Naša kolegica i njena djevojčica su u šoku. Prestravljene su. Svi smo zabrinuti, jer psi skoro svaki dan napadnu nekoga od naših uposlenika ili roditelja. Samo je dragi Bog htio da jučer ne dođe do veće tragedije. Vlasti moraju pse ukloniti iz naših dvorišta, ovo je prevršilo svaku mjeru – kazala je za agenciju Patria jedna od učiteljica iz vrtića Trešnjica.

Nisu samo ugrizi agresivnih pasa prijetnja mališanima, njihovim roditeljima i odgajateljima. Profesorica sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Almedina Zuko ranije je upozorila za agenciju Patria da su dvorišta vrtića u Sarajevu, kao i druge javne površine u gradu, zbog pasa lutalica zaražene raznim vrstama parazita, koji mogu izazvati i najteža oboljenja, a to je sada doseglo i zabrinjavajući nivo.

- Najprisutniji je parazit „Toxocara canis“, koji kod djece izaziva kožna, ali i neka druga oboljenja. Drugi je „Echinococcus granulosus“ - najčešći uzročnik pojave cisti kod čovjeka – upozorila je profesorica Zuko.

Rumunija je svojevremeno imala najveći stepen oboljelih od Echinococcusa na zapadnom Balkanu, no pojavom velikog broja pasa lutalica na ulicama u BiH, naša zemlja Rumuniju je, kaže Zuko, već odavno pretekla.

Roditelji su najavili da će u narednih nekoliko dana održati sastanak, na kojem će dogovoriti dalje korake kako da svoju djecu i njihove odgajatelje zaštite od pasa. Pozivaju sve roditelje čija djeca idu u sarajevske vrtiće da im se pridruže. Od vlasti će tražiti hitno uklananje lutalica sa ulica, piše NAP.