<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nova grčka vlada prodaje skupe automobile i vraća na posao otpuštene uposlenike javnog sektora

Nova grčka vlada sa radikalnoljevičarskom partijom Syriza na čelu najavila je prodaju "skupih i nepotrebnih“ vozila ministarstava i vraćanje na posao ranije otpuštenih 3.500 uposlenika javnog sektora

01. februar 2015, 12:00

 Grčki ministar javnih reformi Yorgos Katrugalos izjavio je da novim grčkim ministrima nisu potrebna skupa državna vozila i da će ista biti prodata.

Katrugalos je kazao da premijer Alexis Tsipras ima jedan automobil sa solunskim registarskim tablicama, a da će ministri koristiti motocikle ili taksi prijevoz za svoje potrebe. Za sebe ja kazao da posjeduje vozilo iz satre kolekcije na koji je ponosan i uprkos činjenici da je nerijetko u kvaru.

Vozila grčkih ministarstava će prodavati upravo Ministarstvo javnih reformi, a među tim vozilima je i oklopni automobil bivšeg dopremijera i šefa grčke diplomatije Evangelosa Venizelosa, koji vrijedi 750.000 eura.

Ministar Katrugalos je također, kazao da će nova vlada u skladu sa predizbornim obećanjima na posao vratiti 3.500 uposlenika javnog sektora koji su otpušteni u okviru mjera štednje donedavne vlade.

On je za list "To Vima“ kazao da će nova vlada nastaviti reviziju radnih mjesta, ali ne s ciljm otpuštanja ljudi i smanjenja radnih mjesta, već isključivo radi poboljšanja efikasnosti rada državnog aparata.

Novi grčki ministar finansija Yannis Varufakis je ranije kazao da će prvog dana po dolasku u kabinet na posao vratiti spremačice koje je raniji ministar otpustio. Dodao je da će s druge strane, otpustiti veliki broj ekonomskih savjetnika.