<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Žalbena komisija Vijeća za štampu pozvala poslanike da odbace Zakon o javnom redu i miru

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je, na prvoj održanoj sjednici u 2015. g., pored rješavanja 22 žalbe građana na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, diskutirala i o prijedlogu Zakona o javnom redu i miru RS, nalazeći ga pogubnim za slobodu govora u Bosni i Hercegovini, prenosi novinska agencija Patria.

01. februar 2015, 12:00

 Žalbena komisija Vijeća za štampu apelira na poslanike u Narodnoj skupštini RS da odbace prijedlog Zakona o javnom redu i miru RS, jer se njime ograničavaju temeljna ljudska prava i slobode, zagarantovane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, Ustavom RS i Ustavom BiH, kao i drugim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, koje je BiH ratifikovala.

Prijedlogom Zakona o javnom redu i miru RS ograničava se sloboda govora i izražavanja time što se sloboda izražavanja tretira kao prekršajno djelo.

Također, prijedlogom ovoga Zakona ograničava se sloboda okupljanja, kao bitna tekovina demokratskog društva i plurane zajednice.

Usvajanjem ovakvoga zakona bosanskohercegovačko društvo bi krenulo autoritarnim putem i potpuno zaustavilo procese demokratske konsolidacije u BiH.