Da li će operacija zamjene kuka postati stvar prošlosti?

Da li će operacija zamjene kuka postati stvar prošlosti?

Piše: Daily Mail

Zahvaljujući novom obliku liječenja matičnim ćelijama mnogi ljudi usjpeli bi da izbjegnu operaciju zamjene kuka.

Foto: Cindy Funk / Flickr.com

Čak 37 bolnica širom Evrope započinje eksperimentalno liječenje pacijenata ubrizgavanjem matičnih ćelija u kukove, koje bi trebalo da dovede do regeneracije oštećenih tkiva.

Specijalista Zamir Šah, koji je na čelu ovog istraživanja kaže da bi ovaj tretman mogao da “promijeni život” osoba sa bolestima kostiju, koje provedu i po više godina trpeći strašne bolove, prije nego što se odluče za zamjenu kuka.

Injekcijama sa matičnim ćelijama biće liječeni pacijenti koji boluju od avaskularne nekroze, bolesti kostiju koja se javlja zbog slabe prokrvljenosti određenih dijelova tijela, u ovom slučaju kukova.

Uzrok nije poznat, ali okidači mogu biti povrede i reumatoidni artritis. Takođe, može biti posljedica liječenja steroidima, hemoterapijom ili zračenjem.

Novo istraživanje porediće efikasnost ubrizgavanja matičnih ćelija i drugih oblika liječenja, a širom evrope uključeno je 37 zdravstvenih centara. Ispitivanje će trajati do 2017.

Procedura podrazumijeva uzimanje koštane srži pacijenta i razvijanje njegovih matičnih ćelija, koje imaju jedinstvenu sposobnost da postanu bilo koja ćelija u organizmu.

One će zatim u laboratoriji biti navođene da postanu ćelije za formiranje koštanog tkiva i ubrizgane kroz kožu u problematični kuk.

Injekcija koju je razvila belgijska biotehnološka kompanija Bone Therapeutis zove se Preob i obećava smanjenje broja intervencija zamjene kuka.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.