<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sve o epidemiji morbila: Kako prepoznati simptome, kako se ponašati u slučaju oboljenja

Na osnovu dostavljenih prijava oboljelih od morbila, do 16. 02. 2015. god., u RS ukupno je prijavljeno 2254. U Federaciji BiH je blizu 4000 oboljelih osoba

25. februar 2015, 12:00

Od morbila /malih boginja/ u Republici Srpskoj je od maja prošle do 16. februara ove godine prijavljeno ukupno 2.254 oboljelih, a epidemija je prijavljena u 17 lokalnih zajednica.


„Od sredine maja do kraja septembra 2014. godine, registrovan je manji broj oboljelih,  u oktobru  se broj oboljelih povećava, da bi u decembru bio registrovan najveći broj oboljelih (768). Krajem decembra dolazi do smanjenja broja oboljelih, tako da se u januaru  2015. godine broj oboljelih u nedeljnom intervalu kretao između 71 i 117“ saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS. .

„Nakon epidemiološke analize podataka, najveći broj oboljelih se odnosi na lica koja su rođena u predratnom i ratnom periodu (1990-1995 god.) te nisu vakcinisani MMR vakcinom prema obaveznom kalendaru. Osim navedenog uzrasta, u epidemiji su obolijevali i mlađi i stariji koji su nepotpuno vakcinisani ili se nisu vakcinisali iz određenih razloga.“ izjavila je za BUKU Milka Mrđa, portparolka Instituta za javno zdravstvo RS.

Higijensko epidemiološke službe Domova zdravlja gdje su registrovani oboljeli/epidemije, u saradnji sa Infektinim klinikama/bolnicama i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, preduzimaju potrebne mjere za sprečavanje pojave i suzbijanje širenja epidemije ove bolesti.

Šta su to morbili?


Ospice, male boginje ili morbili su vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom ospica (morbili virus) iz porodice Paramyxoviridae. Sam virus u organizam ulazi preko disajnih puteva, kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Nakon sedam do 14 dana od izloženosti virusu dolazi do pojave prvih simptoma u vidu povišene temperature, malaksalosti, gubitka apetita te simptoma kao što su hunjavica, kašalj poput laveža psa i grlobolja. Nerijetko se javlja i upala očne spojnice (konjunktivitis), a u krvnoj slici karakterističan je smanjen broj leukocita. Tek četvrtog ili petog dana bolesti dolazi do pojave karakterističnog osipa, što je svojstveno upravo za ospice. On se tipično pojavljuje prvo iza ušiju i na čelu, a tokom sljedeća dva ili tri dana zahvata redom lice, vrat, trup i ekstremitete.

Osip je pjegast i sitno crven, nakon njegovog izbijanja temperatura se obično spušta na normalu. U početnom stadijumu bolesti specifična je pojava Koplikovog enantema (crvena mrlja kao sočivo) koji se javlja i prije osipa. U osipnom stadijumu javlja se serozna sekrecija iz nosa i očiju, što se u medicini zove "plačna maska" – što je, takođe, specifično za morbile. Osip nestaje istim redom kojim se i pojavio. Nakon povlačenja osipa, ostaju mrlje koje se perutaju.

„Specifično liječenje ne postoji, a eventualne bakterijske komplikacije liječe se odgovarajućom antibiotskom terapijom“ navela je portparolka Instituta Milka Mrđa.

Najbolja prevencija morbila je vakcinacija MRP vakcinom koja se daje u obaveznom, redovnom programu vakcinacije djece. Vakcina se obavlja u uzrastu od 12 mjeseci, a revakcinacija pred upis u osnovnu školu (6 ili 7 godina).

„Ovim putem pozivamo roditelje da provjere vakcinalni status svog djeteta i, ukoliko dijete nije vakcinisano, ili je nepotpuno vakcinisano,  da se jave u svoj vakcinalni centar gdje će dobiti sva uputstva o naknadnoj vakcinaciji“ saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Federacija BiH

U Federaciji BiH je od početka februara prošle do kraja januara ove godine registrovano 3.804 oboljelih od morbila.

Većina njih, oko 70 posto, su nevakcinisani ili nekompletno vakcinisani.

Prema podacima Zavoda, najveći broj oboljelih registrovan je na području Unsko-sanskog, Tuzlansko-podrinjskog kantona, Zeničko-dobojskog, Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona.

U drugim kantonima Federacije, prema posljednjih podacima Zavoda, morbili nisu prijavljeni.