<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jesu li tate iz Švedske najbolji na svijetu?

Švedska – savršena zemlja za podizanje djece...

22. februar 2015, 12:00

Švedska je poznata kao zemlja koja je najviše prijateljski naklonjena prema očevima. U ovoj zemlji porodicama je lako planirati odsustvo od posla, i za oca i za majku, pa je zbog toga Švedska savršena za podizanje djece.

U Sjedinjenim Američkim Državama pri dobijanju djeteta porodica može očekivati da će dobiti skromnih 12 sedmica porodiljskog i to da se vrijeme podijeli između muškarca i žene, mada uglavnom te dane uzima majka. U Švedskoj, gdje je kul biti tata, porodica dobija nevjerovatnih 480 dana, koji su plaćeni od strane države. Sve u cilju podizanja potomaka.

U Švedskoj je običaj da majka kad rodi  uzme prva četiri mjeseca odsustva sa posla, dok njihovi muževi uzimaju drugi period kako bi se brinuli o svojoj djeci. Ovaj sistem ima za cilj ravnotežu roditeljima, harmoniju i da se očevima pruži povezivanje sa djecom.

Nedavno je uveden i jedan speciičan bonus, naima porodicama se pruža da zarade 1.500 eura ukoliko majka i otac između sebe podijele vrijeme porodiljskog, odnosno da na odsustvo ne ide samo majka.

Pogledajte prekrasne fotografije koje potpisuje Johan Bävman u kojima prikazuje prekrasne trenutke između očeva i djece.

(c) Johan Bävman

(c) Johan Bävman

(c) Johan Bävman

(c) Johan Bävman

Za BUKU priredila Maja Isović, tekst je preuzet sa konbini.com