<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predsjedništvo BiH: Izvoz oružja Ukrajini nije spoljnopolitički interes

SARAJEVO

Predsjedništvo BiH usvojilo je na redovnoj sjednici stav da izvoz oružja i vojne opreme iz BiH u Ukrajinu u ovom trenutku nije u vanjskopolitičkom interesu Bosne i Hercegovine, jer ne doprinosi regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i aktuelnim međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja krize u Ukrajini.

11. februar 2015, 12:00

Na sjednici je istaknuto da se vanjska politika BiH prema međunarodnim partnerima zasniva na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa.

Predsjedništvo BiH smatra da se kriza u Ukrajini može riješiti samo mirnim, demokratskim sredstvima, putem političkog dijaloga i pregovora, uz puno poštovanje međunarodnog prava.

Predsjedništvo BiH pozdravilo je aktuelnu inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Fransoa Olanda, te pozvalo sve aktere da se na konstruktivan način uključe u dijalog i pregovore kako bi bilo postignuto mirno rješenje krize u Ukrajini.

Ministarstvo inostranih poslova BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zatražili su od Predsjedništva BiH stav povodom izvoza oružja iz BiH u Ukrajinu.

Boris Tučić je podnio ostavku na mjesto ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, jer nije želio dati saglasnost za prodaju oružja iz BiH Ukrajini.