<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pročitajte šta piše u dogovoru iz Minska

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Fransoa Oland postigli su dogovor o obustavi vatre na istoku Ukrajine nakon maratonskih pregovora u Minsku.

12. februar 2015, 12:00

Obustava vatre na istoku Ukrajine stupa na snagu u ponoć 15. februara, rekao je Vladimir Putin.

Kako navode ruski mediji, sporazum obuhvata povlačenje teškog naoružanja, izlazak inostranih grupa iz zemlje, kao i ustavne reforme u Ukrajini i dodeljivanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Putin je ipak rekao i da Kijev odbija da pregovara sa samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

Fransoa Oland je izjavio da je postignut globalni dogovor o prekidu vatre i politički dogovor o ukrajinskoj krizi, kao i da su i pobunjenici pristali da potpišu sporazum sa Kijevom.

Kako navodi RT na ruskom u sporazumu se ponavljaju neki detalji iz prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, među kojima je politička reforma u Ukrajini koja bi osigurala poseban status za oblasti pod kontrolom pobunjenika.

"Sputnjik" javlja da bi teška artiljerija trebalo da se povuče sa istoka Ukrajine u narednih 14 dana, kao i da bi sve inostrane naoružane jedinice, njihova oprema i plaćenici trebalo da u tom roku napuste Ukrajinu, čime bi rukovodio OEBS:

Dokument predviđa razoružavanje "svih ilegalnih grupa u Ukrajini", kao i ustavne reforme u zemlji do kraja godine.

Ukrajinski parlament bi trebalo da odobri zakon kojim će Donbas dobiti posebni status u narednih 30 dana, a obaveza je o ponovno uspostavljanje bankarskog sistema na istoku zemlje.

Takođe, Kijev i pobunjenici moraju da razmene zarobljenike po principu "svi za sve" u roku od pet dana nakon povlačenja trupa.

Pregovori u Minsku trajali su skoro 17 sati.