<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

„Rat” vlasti i opozicije: Duboko podijeljena Makedonija usred neviđene političke krize

Makedoniju trenutno trese jedan od najvećih političkih skandala u toj zemlji ikada.

12. februar 2015, 12:00

Početkom sedmice, na konferenciji za novinare lider makedonske opozicije Zoran Zaev optužio je premijera Makedonije Nikolu Gruevskog za prisluškivanje novinara, sveštenstva te opozicionih vođa. Zaev tvrdi da su prisluškivani i lideri albanskih opozicionih stranaka.

Ovom konferencijom za novinare samo se dodatno zaoštrila politička situacija u toj zemlji a koja traje već nekoliko mjeseci, odnosno od aprilskih  izbora, jer socijaldemokrati Zorana Zaeva bojkotuju parlament zbog, kako navode, lažiranja izbora od strane Nikole Gruevskog, aktuelnog premijera. Opozicija naime tvrdi da su izbori namješteni. 

Podsjetimo da je makedonska policija optužila lidera opozicije Zorana Zaeva za urotu koju realizuje sa stranom obavještajnom službom te da time planira srušiti makedonsku vladu.


Sa Goranom Trpenoskim, urednikom političke rubrike najtiražnijeg dnevnog lista u Makedoniji „Vest” za BUKU smo razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u toj zemlji.


Gdine Trpenoski, lider makedonske opozicije Zoran Zaev optužio je premijera Nikolu Gruevskog za prisluškivanje velikog broja opoziconih političara, novinara,s veštenstva i drugih lica. Na drugu stranu premijer Nikola Gruevski optužio je lidera opozicije za urotu i za rušenje Vlade Makedonije. Šta se to događa u Makedoniji ovih dana i mjeseci? Kako vi komentarišete ovu ozbiljnu političku krizu u Makedoniji?


Lider opozicije Zoran Zaev je, poslije višemjesečnog  najavljivanja, objavio takozvanu “bombu” u vezi sa prisluškivanjem oko 20 hiljada građana Makedonije. Ovo nije prvi put da se u Makedoniji prisluškuju političari, javne ličnosti, novinari. Tadašnji lider opozicije Branko Crvenkovski objavio je 2002. godine da je tadašnja vladajuća garnitura  VMRO-DPMNE prisluškivala. Afera je završila ostavkom ministrice unutrašnjih poslova Doste Dimovske, koja je potom bila abolirana. Za sada su objavljeni razgovori ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske sa ministrom finansija Zoranom Stavreskim, razgovori lidera albanskih partija DUI, Ali Ahmeti,  DPA Menduh Tači, NDP Rufi Osmani, i privatni razgovori lidera opozicije sa ćerkom, kao i  razgovori najbližih saradnika. Niko nije negirao da snimci nisu orginalni. Lider NDP Osmani je potvrdio autentičnost  svog razgovora. Poslije objavljivanja snimaka, vladajuća partija VMRO-DPMNE nije imala žestoku reakciju, čak je imala saopštenje koje  je bilo šturo, a  vlada je izjavila da sve  što je imala da kaže, rekla je pri policijskoj akciji “puč”, gdje je bivši direktor UBK ( Makedonska bezbjednosna uprava op. E.P.) Zoran Verušeski uhapšen, pod sumnjom da je radio za susjednu stranu službu koja je navodno odgovorna za prisluškivanje. Ova vlast je poznata po tome što za svaki protest organizuje kontra protest, tako je i ovog puta organizovala svoje poslušnike koje plaća da odrade svoj posao, time što će organizovati tribine za odbranu zemlje od izdajnika. Premijer Gruevski je optužio  lidera opozicije Zaeva za izdaju, ucjenu visokih državnih funkcionera i da je htio da napravi puč.  Poslije objave “bombe”  i dva dana pauze,  građani Makedonije su u iščekivanju  šta će sljedeće objaviti lider opozicije.  Ne očekuje se da VMRO-DPMNE popusti  te da će formirati tehničku vladu, na čemu je insistirao lider opozicije, koja treba da organizuje fer izbore.  Sve zavisi šta će da objavi Zaev. Ako objavi dokaze da je vlast uradila veliki izborni kriminal, onda može da se očekuje  da lider vladajuće stranke Nikola Gruevski bude primoran da dozvoli tehničku vladu, ili prelaznu vladu.

Istovremeno Zaev je optužen za urotu protiv aktuelne vlasti..Na osnovu kojih dokaza?

Premijer je optužio lidera opozicije za urotu. Objavljen je snimak lidera opozicije Zaeva i lidera VMRO-DPMNE i premijera Nikole Gruevski na youtube-u na kojem se vidi i čuje da je Zaev rekao da je materijal dobio iz vana. Premijer je na pres konferenciji rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv lidera SDSM Zoran Zaeva, za državni puč. Najinteresantnije je što Javni tužilac Marko Zvrlevski nije objasnio da li je dao nalog da se prisluškuje premijerski kabinet, ili je to neko uradio na svoju ruku. Bez obzira na sve, skandal je što je taj snimak procurio u javnost. I za to do sada niko nije snosio odgovornost.


Kako javnost u Makedoniji doživljava međusobne optužbe političara?

Makedonska javnost je oštro podijeljena. Pristalice vlasti pokušavaju da proture priču da nema ništa spektakularno u snimljenim razgovorima, da je to privatni razgovor, da je Zaev napravio krivično djelo što je to objavio, odnosno da to nije “bomba”, nego “petarda”. Druga strana smatra da je samim tim što je prisluškivan ministar unutrašnjih poslova dovoljno veliki skandal koji pokazuje da je bezbjednosni sistem na niskom nivou. A navode da je to što je strana služba uspjela da prisluškuje 20 hiljada građana a da UBK ne reaguje, još veći skandal, i da mora cijelo rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije da podnese ostavku.


Kako u ovom svemu opstaju mediji, kako se izvještava o aktuelnoj političkoj krizi?

Mediji koje kontroliše vlast ne objavljuju da ima prisluškivanja. Ako objave, puste samo deset sekundi. Drugi puštaju sve, čak i objavljuju sve snimke razgovora. Obzirom na to da je 90 odsto medija pod kontrolom vlasti, nema prilike da se objavi profesionalni novinarski izvještaj.