<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Merkel: Sporazum nudi tračak nade

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da "nema iluzija" nakon postizanja sporazuma o prekidu vatre u Minsku i da "velike prepreke" i dalje ostaju, ali da usvojeni dokument nudi "tračak nade" za okončanje krvoprolića na istoku Ukrajine.

12. februar 2015, 12:00

"Sada imamo tračak nade", rekla je ona u bjeloruskoj prestonici, prema saopštenju iz njene kancelarije u Berlinu.

"Ja nemam iluzija, mi nemamo iluzija", poručila je Merkel i dodala da još "puno posla" ostaje, prenosi AFP.

Merkelova je rekla da je ruski predsjednik Vladimir Putin izvršio pritisak na proruske snage na istoku Ukrajine da pristanu na prekid vatre od nedjelje.

"Pri kraju, predsjednik Putin je... izvršio pritisak na separatiste tako da su oni pristali na prekid vatre od subote u 24 časova ili nedjelje u nula časova", rekla je Merkelova.

Njemačka kancelarka je, takođe, rekla da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, tokom trajanja maratonskih razgovora, "učinio sve da se ostvari mogućnost okončanja krvoprolića", prenosi Rojters.

U Minsku su danas, poslije 17 sati pregovaranja, završeni razgovori lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, kao i razgovori Kontakt grupe koji su rezultirali usvajanjem novog sporazuma.

Novi sporazum iz Minska predviđa, između ostalog, prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine i razoružavanje svih nelegalnih grupa, prenijela je agencija TASS.

Primjenu sporazuma nadziraće Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).