<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tri tačke za pregovaračkim stolom

BRISEL

Neformalni samit liera zemalja članica Evropske unije posvećen Ukrajini, odnosima sa Rusijom, borbi protiv terorizma i budućnosti evra počeo je danas sa tri sata zakašnjenja zbog maratonskih pregovora u Minsku.

12. februar 2015, 12:00

Pregovori o ukrajinskoj krizi, u kojima su učetsvovali nJemačka kancelarka Angela Merkel i predsJednici Francuske, Rusije i Ukrajine Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko okončani su jutros sporazumom o prekidu vatre koji bi trebalo da stupi na snagu prekosutra.
Dogovor iz Minska blago je poremetio i dnevni red samita, na kome je 28 lidera trebalo da razgovara o proširenju sankcija Rusiji, pa će umjesto toga Merkel i Oland informisati ostale o detaljima sporazuma sa Putinom i Porošenkom.

"Mislim da danas nećemo razgovarati o sankcijama", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini grupi novinara uoči samita.

Sličnu izjavu dao je nešto ranije finski premijer Aleksandar Stub, koji je rekao da novih sankcija neće biti ako mirovni plan uspje.

Predsjedavajući Savjeta EU, poljski predsjednik Donald Tusk,rekao je novinarima da sporazum "budi nadu, ali nada nije dovoljna" i da tek treba vidjeti da li će se prekid vatre održati na terenu.

Osim o Ukrajini, lideri 28 članica će danas razmijeniti mišljenja o borbi protiv terorizma, a naročito o problemu građana EU koji su se pridružili ''Islamskoj državi'' i ostalim ekstremističkim organizacijama na Bliskom Istoku.

Tusk je najavio da će na samitu predstavti zajednički plan mjera za suzbijanje terorizma, ali nije ulazio u detalje tog prijedloga.

Treća tačka na dnevnom redu je pitanje grčkog masivnog javnog duga, a samitu će prvi put prisustvovati i novi grčki premijer Aleksis Cipras.

Jučerašnji sastanak ministara finansija evrozone na kome se raspravljalo o odluci Grčke da odbije novi paket pomoći i napusti program mera štednje završen je kasno sinoć bez kompromisa između Grčke i njenih kreditora.

Cipras je na ulasku u zgradu Savjeta EU kratko poručio da se nada da će dogovor ipak biti postignut i da će rane izazvane mjerama štednje biti zalečene.