<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najmanje 28 mrtvih dok sat otkucava do primirja u Ukrajini

Najmanje 28 civila i vojnika, poginulo je tokom poslednje erupcije žestokih sukoba u Ukrajini, koji su doveli u pitanje uspješan početak prekida vatre tokom vikenda, kako je dogovoreno ove sedmice u Minsku.

14. februar 2015, 12:00

Dok "sat otkucava" do početka primirja, SAD tvrde da Rusija i dalje razmješta teško naoružanje, a Kijev upozorava da je granatiranje civilnih oblasti pojačano.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je stalno bombardovanje civila na istoku zemlje, koje izvode proruske snage, već podrilo mirovni plan sklopljen u četvrtak u Minsku, navodi AFP.

"Nažalost, poslije sporazuma iz Minska, ruska ofanziva je značajno pojačana. Mi i dalje smatramo da je sporazum doveden u veliku opasnost", rekao je Porošenko poslije sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Primirje, koje treba da stupi na snagu u subotu u 22 časa po Griniču, biće prvi test posvećenosti Kijeva i proruskih snaga, tek potpisanom mirovnom planu, dodaje francuska agencija.