<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Volontiranje: Doniranje vremena, resursa i znanja za dobrobit zajednice

BUDI PROMJENA

Podsticaj građanima da se uključe u programe volontiranja u društvenoj zajednici.

19. februar 2015, 12:00

Predavanje na temu „Građanski aktivizam i volontiranje“ biće održano večeras u Američkom kutku u Banjaluci, a predavač će biti Corey Gonzalez, konzul u ambasadi SAD u BiH.

Ciljna publika predavanja su srednjoškolci i studenti, ali je predavanje otvoreno i za širu javnost.

Sonja Pržulj iz Američkog kutka
rekla je da će u fokusu predavanja biti podsticaj građana da se uključe u programe volontiranja u njihovoj zajednici, kako bi se osjećali korisnim članovima društva i doprinijeli razvoju svoje zajednice.

“Povod za ovo predavanje je kampanja ‘Challenge’, koju je pokrenula Maureen Cormack, aktuelna američka ambasadorka u BiH. Slogan kampanje je IZABERI ZADATAK, BUDI PROMJENA”, kaže Sonja za BUKU.

“Izazov: Izaberi zadatak, budi promjena” je kampanja koja ima za cilj potaknuti sve građane Bosne i Hercegovine, a posebno mlade, da se angažuju na projektima u zajednici tako što će donirati svoje vrijeme, resurse i/ili znanje radi ostvarivanja pozitivnih promjena u svojim zajednicama.

“Obilježavajući 20 godina mira u BiH, cilj Izazova je da motiviše 20.000 volontera da se u toku 2015. godine uključe u aktivnosti poboljšanja svojih zajednica”, ističu iz Američkog kutka.

Sonja Pržulj kaže da su mogućnosti za volonterske akcije u zajednici su mnogostruke - od projekata očuvanja životne sredine i akcija čišćenja, pružanja pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna, mentoringa, kulturnih i zabavnih aktivnosti, ili jednostavno pružanja ruke pomoći da svoju zajednicu učinite boljom.

“Ambasada SAD u BiH će istaknuti izvanredan rad svih organizacija koje će učestvovati u Izazovu na zidu Facebook grupe ‘Izazov: Izaberi zadatak, budi promjena’, i pozvati predstavnike svih organizacija koje se priključe kampanji da nam se pridruže na polugodišnjoj proslavi volontera u junu 2015. godine, i/ili završnoj svečanosti u novembru 2015.godine”, ističe naša sagovornica.



IZABERI ZADATAK


Prvi korak: Učešće je slobodno. Registrujte svoju NVO/neformalnu grupu/školu ili ustanovu na [email protected] i postanite član facebook grupe "Izazov" Izaberi zadatak: budi promjena"

Drugi korak: Izaberite da li želite učestvovati u jednoj akciji ili u cjelogodišnjoj kampanji

Treći korak: Pokrenite “Izazov: Izaberi zadatak, budi promjena” u svojoj
NVO/neformalnoj grupi/školi ili ustanovi i motivšite svoje volontere na pozitivni angažman!

“Javljajte nam se sa informacijama o vašim aktivnostima do 31.5.2015 kako bi bili dio polugodišnje proslave. Postavljajte slike, tekstove i informacije na zidu facebook grupe Izazov”, stoji u najavi projekta.

Četvrti korak: Izaberite najboljeg volontera/volonterku do 31.5.2015 za uvrštavanje u polugodišnju proslavu ili do 15.10.2015. za završnu svečanost.

“Izazovite sebe da činite dobro. Registrirajte se i prihvatite Izazov”, poručuju.

“Svaka NVO/neformalna grupa/škola ili ustanova će: biti navedena kao “Šampion” u listi naših partnera, dobiti certifikat o učešću, vašoj NVO/neformalnoj grupi/školi ili ustanovi ćemo zahvaliti formalno na našim proslavama volontera. Svi najbolji volonteri će biti pozvani da učestvuju u polugodišnjoj proslavi volontera u junu 2015. godine, i/ili završnoj svečanosti koju će organizirati Ambasada SAD u BiH”, kaže Sonja Pržulj.

Za dodatne informacije obratite se na [email protected]