<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ustavni sud RS dobio na poklon vrijedno zemljište, opozicija tvrdi: Odluka vlasti je besmislena

Banjalučke vlasti su u vrijeme opšte besparice, poklonile republičkim stranačkim kolegama zemljište vrijedno preko milion maraka

19. februar 2015, 12:00

Skupština Grada Banjaluka donijela je na svom zasjedanju 17. februara  Odluku o prenosu prava svojine nad neizgrađenim građevinskim zemljištem na lokaciji "Paskulina ciglana" na Republiku Srpsku bez naknade, za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda Republike Srpske.


Kako se navodi na zvaničnom sajtu banjalučke gradske uprave, građevinska parcela, u ogranku Grčke ulice, površine je 1.929 metara kvadratnih, a na osnovu ove odluke gradonačelnik Banje Luke zaključiće predmetni ugovor sa Ustavnim sudom Republike Srpske.


Gradonačelnik Slobodan Gavranović
rekao je da je Ustavni sud, kao republička institucija, podnio zahtjev da mu bude besplatno dodijeljena lokacija za izgradnju zgrade, za šta ima zatvorenu finansijsku konstrukciju.

„Može da Skupština grada kaže da ne treba graditi, ostavićemo lokaciju praznom, ali se bojim da će se ta lokacija iskoristiti za nešto što nije tako značajno za Republiku Srpsku“ - rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, podsjetivši da Ustavni sud RS već koristi objekat u vlasništvu Grada.


Portparol Gradske uprave Milenko Šajić
kazao je medijima kako je ranije Vlada RS po istom pravnom osnovu, u više navrata i bez naknade, prenosila nekretnine u svojini RS na grad radi realizacije odgovarajućih komunalnih i drugih investicionih projekata, a sve u interesu i cilju opšteg i socijalnog napretka građana.


Tokom glasanja o ovoj tački dnevnog reda opozicija je napustila sjednicu. Tvrde – odluka Skupštine Grada je suluda, u vrijeme besparice i budžetskih deficita se Ustavnom sudu poklanja lukrativno zemljište u vrijednosti preko milion maraka.


Odbornik pozicije iz DNS-a, Boran Bosančić, za list Press je izjavio da u odluci o prenosu prava svojine na neizgrađenom građevinskom zemljištu u centru grada ne vidi ništa loše.


"Naravno da bi bilo dobro kada bi grad mogao ostvariti neku novčanu naknadu za to zemljište, ali iz aspekta Zakona o lokalnoj samoupravi i prenos zemljišta bez naknade je moguć. DNS će podržati ovu odluku, jer ne vidimo tu ništa loše, mada ne bi bilo zgoreg ukoliko bi bilo prostora da se od ovog zemljišta nešto i zaradi" smatra Bosančić.


Odbornik PDP-a u Skupštini grada Aleksandar Zolak kaže za BUKU kako je poenta ove odluke da gradske vlasti, u vrijeme opšte besparice, poklonile svojim stranačkim kolegama zemljište vrijedno 1,5-2 miliona maraka, pod izgovorom da Ustavni sud RS treba da se "skući.

"Inače, Ustavni sud ima devet sudija, koji su svoj posao do sada uspješno obavljali na zadnjoj etaži bivšeg Vojnog odsjeka, koji se prostire na cca par stotina m2. Sada je predstavnicima tog Suda poklonjena parcela od 2000m2 na ekskluzivnoj lokaciji u centru grada, da bi oni pravili zgradu od cca 3500m2.

„Neke stvari u ovoj mutnoj priči nisu sporne“, tvrdi Zolak,  „poput toga da su pare dobijene od stranaca da se zgrada pravi, i da su ograničeni vremenski rokovi za povlačenje tih para. Neke druge stvari bodu oči, i idu u prilog onima koji sumnjaju da postoje zadnje namjere u čitavoj priči, poput, recimo, poznate sage o gradnji tzv. Jevrejskog centra koji je napravljen mimo početnih projekata, i u kome je na kraju Jevrejska zajednica za svoj rad dobila zanemarljiv broj kvadrata, od ukupno izgrađenih“ kaže Zolak.

On kaže kako se postavlja pitanje, ili više njih, na koje gradinačelnik nije imao valjanog odgovora, poput- zašto se daje ta lokacija, kada ima dosta parcela koje mogu zadovoljiti potrebu gradnje Suda, a koje su višestruko jeftinije od dogovorene lokacije.

„Dalje, ako već imaju doniran novac za izgradnju, zašto ne prave manju zgradu, a od dijela novca kupe zemlju od grada? Ili, ako hoce da izgrade 3500 m2, zašto ne tražiti jednu ili dvije etaže da se prenese u vlasništvo Grada?“ pita se Zolak.

Gradske vlasti su, tvrdi naš sagovornik,  poklonile milion i po maraka svojim stranačkim kolegama na republičkom nivou, dok u isto vrijeme te iste gradske vlasti zavlače ruke sve dublje u džepove gradjana, ne bi li na neki način pokrpili deficit u budžetu. Podsjetimo da će građani Banjaluke od 1. marta plaćati višu cijenu vode i kanalizacije, za deset odnosno dvadeset odsto.

Gotovo pa istovremeno sa odlukom gradskih otaca da poklone zemljište Ustavnom sudu bez naknade, republičke vlasti odlučile su da zaštite svoje zaposlene u institucijama BiH kupivši im nekretninu vrijednu 26,6 miliona KM u Istočnom Sarajevu, preuzimajući bez ikakve potrebe obavezu na RS sa bh nivoa. Ta ista republička vlast dakle nije htjela za Ustavni sud RS platiti spornu banjalučku parcelu, i time koliko-toliko pomogne banjalučkom budžetu, a koji je taman prazan kao i republički.