<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izbori za načelnike u Kalesiji i Živinicama započeli u skladu sa Izbornim zakonom

Koalicija 'Pod lupom' izvještava javnost da su građanski posmatrači Koalicije nabiračkim mjestima i da nesmetano posmatraju prijevremene izbore za načelnike opština Kalesija i Živinice.Prijevremeni izbori se održavaju jer su prethodni načelnici ove dvije opštine izabrani na funkcije na višim nivoima vlasti na posljednjim Opštim izborima održanim u oktobru 2014. godine.

22. februar 2015, 12:00

 Posmatrači su raspoređeni na ukupno 67 biračkih mjesta, što je skoro polovina ukupnog broja biračkih mjesta na kojima se glasa na današnjim izborima.Nisu zabilježena veća kašnjenja u otvaranju biračkih mjesta. 65 biračkih mjesta je otvoreno u 07:00 sati, a preostala dva biračka mjesta su otvorena do 07:15.

Niti na jednom posmatranom biračkom mjestu nije zabilježen nedostatak izbornog materijala, a na svim posmatranim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkog mjesta. Takođe, nisu primjećene oznake političkih subjekata na biračkom mjestu ili u krugu od 50 metara oko biračkog mjesta.

Četiri mobilna tima Koalicije su do 09:00 sati obišla 10 biračkih mjesta.Posmatrači i mobilni timovi do sada nisu prijavili nepravilnosti koje bi mogle utjecati na tok izbornog procesa.