<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prve izjave lidera nakon dogovora oko formiranja Savjeta ministara BiH

Na sastanku lidera političkih stranaka u BiH odlučeno je da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH dobije tri ministarstva, stranke Saveza za promjene tri, Stranka demokratske akcije dva a Demokratska fronta jedno

22. februar 2015, 12:00

 Govoreći o sadašnjem stavu lidera o raspodjeli ministarskih pozicija, Dragan Čović ispred HDZ-a kazao je kako je ova stranka dobila tri minstarstva: finansija, odbrane i pravde te četiri zamjenska mjesta u Ministarstvu vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti i prometa. 

"Stranke Saveza za promjene dobile su tri ministarstva: vanjska trgovina, vanjski poslovi i sigurnost te tri zamjenička mjesta: civilni poslovi, odbrana i izbjeglice. SDA je dobila dva ministarstva i to civilnih poslova i izbjeglica te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Također su dobili zamjenička mjesta u ministarstvu financija i pravde", kazao je Čović.

Dodao je kako je Demokratska fronta dobila Ministarstvo prometa i jedno zamjeničko mjesto u ministarstvu odbrane. 

"Naše je sada da nastavimo a za nekih pola sata razgovarat ćemo i o federalnoj razini vlasti i nadamo se da ćemo večeras završiti taj posao. To jest da pokušamo do kraja sedmice imati i Vladu Federacije BIH i Vijeće ministara", zaključio je. 

Mladen Bosić (SDS) kazao je kako su pregovori u interesu svih političkih lidera, dodajući kako je prijedlog uravnotežen s tim da će SDA dati jednog svog ministra iz Republike Srpske. 

"To je model koji je bio primjenjen i ranije, očekujemo da i ovaj put tako bude. Mi mislimo da je krajnje vrijeme jer smo u petom mjesecu nakon izbora i da neko počne da radi posao, nadamo se da će to biti završeno što prije", zaključio je Bosić.

Demokratska frona je, prema riječima Željka Komšića, dobila brojčano najmanje mjesta. 

"Važnije je da BiH dobije Vijeće mnistara i stolica nije vrijedna igre sa BiH, to je naše mišljenje. Ne treba biti sebičan, treba gledati šire. Jasno mi je da u šablonima političkih djelovanja u BiH to jeste važno, ko je koga pobijedio, ko je izgubio. Fokus pažnje DF-a ipak nije broj stolica, već BiH i sve ono što ova zemlja proživljava", kazao je.

Bakir Izetbegović u ime SDA kazao je kako se Vijeće ministara mora imenovati do 11. marta. 

"SDA će morati dobiiti instrumente s kojima će izvršiti ono što je obećala u predizbornoj kampanji. Ministarstvo izbjeglica je za nas također važno. Daćemo i jednog ministra iz RS-s. Imamo i dva jaka zamjenička mjesta", zaključio je.