<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nije postignut dogovor oko formiranja vlasti na federalnom nivou

Prvi dio razgovora između političkih čelnika SDA, HDZ-a i DF-a je završen i bit će nastavljen u srijedu. Politički čelnici su naglasili kako je formiranje Vijeća ministara BiH nezamislivo bez formiranja Vlade FBiH

23. februar 2015, 12:00

 Razgovoru o formiranju vlasti na federalnom nivou koji je večeras održan u zgradi Predsjedništva, nije prisustvovao lider Demokratske fronte Željko Komšić. 

"Komšić nije mogao prisustvovati razgovorima, na kojima smo svi izložili svoja viđenja. U izvjesnoj smo mjeri približili stavove. Mislim da razgovori teku dosta dobrim tokom. Bit će nastavljeni u srijedu popodne u prisustvu gospodina Komšića. Tek prvi krug je završen gdje su sve stranke iznijele svoje viđenje", kazao je predstavnik SDA Bakir Izetbegović, dodajući kako razgovori teku na fonu "jačih, pa čak i nerealnih zahtjeva". 

Prema njegovim riječima, atmosfera je dobra, ali još uvijek nije dala nikakav bitan iskorak. 

Dragan Čović je u ime HDZ-a kazao kako je moguće da i državna i federalna vlast budu formirane do kraja naredne sedmice. 

"Nadam se da će sličan posao biti oko dogovora Vlade Federacije BiH. S tim da u sklopu stranaka koje pripadaju koaliciji s HDZ-om, mi smo se dogovorili da ne iznosimo detalje u javnost, jer možemo narušiti, kakav i koji resor ko želi i zašto. Razgovaramo, stvaramo jednu novu klimu i nadam se da ćemo u srijedu pokušati privesti kraju, ideja je da što prije izvršimo implementaciju vlasti", istakao je Čović, dodajući kako je prethodni dogovor o sastavu Vijeća ministara BiH ogroman iskorak. 

"Uvjeren sam da ćemo doći do dogovora, ali u osnovi je nezamislivo da napravimo Vijeće ministara bez Vlade FBiH, jer naš primarni zadatak je promjena Vlade FBiH", kazao je Čović. 

Sastanku i razgovoru o formiranju vlasti na fedralnom nivou večeras je prisustvovao i novoimenovani predsjednik FBiH, Marinko Čavara.

Prethodno je na sastanu lidera političkih stranaka koji je započeo nešto iza 16 sati dogovoreno da u Vijeću ministara Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH dobije tri ministarstva, stranke Saveza za promjene tri, Stranka demokratske akcije dva a Demokratska fronta jedno.