<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Studiraš u BiH, a želiš raditi u SAD-u? Sve informacije na jednom mjestu

Studenti će u Banjaluci moći direktno da razgovaraju s poslodavcima i njihovim predstvanicima

24. februar 2015, 12:00

Sajam poslova “Job fair” počinje danas u 9:30 časova u Domu omladine u Banjaluci, a trajaće do sutra.

Na sajam su pozvani svi zainteresovani studenti koji razmišljaju o apliciranju za program “Work and Travel”, a na sajmu mogu upoznati američke poslodavce, vidjeti radne ponude, uslove, zaradu koju mogu ostvariti, smještaj koji se nudi i slično.

Silvana Vasić iz BHV konsaltinga rekla je da je cilj sajma da mlade ljude, studente, informiše o programu “Work and Travel”, kao i dobijanje mnogo više informacija o samim američkim poslodavcima koji su uključeni u program, o poslovima koje oni nude, zaradi koju studenti mogu ostvariti itd.

“Studenti će moći direktno da razgovaraju s poslodavcima i njihovim predstvanicima a ukoliko im se neka poslovna tj.radna ponuda i svidi, na licu mjesta će moći i potpisivati ugovor s njima”, rekla je Vasić za BUKU.

Objašnjava da će studenti na sajmu poslova moći vidjeti preko 100 radnih ponuda, a intervjue za te poslove će raditi predstavnici poslodavaca. Direktnih poslodavaca, vlasnika kompanija, koji su pokazali veliki interes specifično za studente iz BIH će biti pet, a Vasić kaže da su to uglavnom poslovi u hotelijerstvu.

“Studenti su zainteresovani za poslove konobara koji im donose i najveću zaradu jer se taj posao sastoji od napojnica koje u Americi znaju biti jako velike. Davanje napojnica konobarima je i zakonska obaveza“, objašnjava naša sagovornica.

Ona kaže da konkretna zarada ovisi od radne pozicije,kvaliteta samog studenta, destinacije poslodavca, dužine trajanja programa (tri ili četiri radna mjeseca), itd..

„Studenti koji imaju bolje poznavanje engleskog jezika i rade na poslovima gdje ima tipsa kao i studenti koji rade prekovremeno (prekovremeni sati su 50% vise plaćeni) mogu da zarade i do 14000$. Minimalna zarada je oko 7500$”, kaže Vasić.

Tokom prošle godine 150 studenata iz BiH otišlo je u SAD na program ”Work and travel”, a Silvana Vasić kaže da su ova iskustva za studente višestruko značajna.

“Sama zarada ne spada u to najznačajnije iskustvo. Studenti se vrate potpuno promijenjeni i drugačiji. Sam prekookeanski let preko 7-8 sati, snalaženje na velikim aerodromima, drugačija kultura življenja, rada, radnih navika itd., uveliko utiče na njih. Većini studenata je to po prvi put stvarno radno iskustvo gdje imaju obaveze, dužnosti, šefa, menadzera, radno vrijeme….i sve to po prvi put i u Americi. Sve to trebaju da prežive samostalno i bez roditeljske zaštite što je mislim i njihov najveći stres“, ističe Vasić.

A, kaže, da kad završe s programom osjećaju se ponosno, što i trebaju biti jer program nije za svakoga, ali najbolje od svega što sazriju, stvore radne navike i spoznaju da postoji i neki drugi i bolji način života posmatran iz drugačijeg ugla.

PRIJAVA NA PROGRAM

Rok za prijavi na program „Work and Travel“ primaju do kraja mjeseca februara.

Na program se mogu prijaviti studentu prvog ili drugog ciklusa studija. Riječ je o studnetima koji su redovno izvršavali obaveze na fakultetu i koji su polagali ispite.



„Studenti trebaju da budu do 30 godina starosti, da vladaju komunikacijskim poznavanjem engleskog jezika i da su spremni na fleksibilnost i rad“, kaže Vasić iz BHV konsaltinga.

Podsjetimo da je ovaj program odobren od američkog State Departmenta i namijenjen je redovnim studentima koji žele iskusiti američku svakodnevnicu radeći sezonske poslove i putujući po Americi. Radni dio programa traje minimalno 3 mjeseca, a maksimalno 4 mjeseca nakon čega studenti imaju priliku još 30 dana turistički boraviti u SAD-u.

Tajana Đaković, studentkinja iz Banjaluke rekla je da se na program „Work and travel“ prijavila jer voli da putuje, a oduvijek je imala želju i da posjeti USA.

„Želim da usavršim engleski jezik, upoznam različite kulture i običaje, kao i da steknem nova poznanstva. Htjela bih da posjetim Washington Holocaust Memorial Museum. Metropole kao što su New York, Chicago...“, kaže za BUKU Tajana Đaković.

Dodaje da tek kad dobije vizu znaće da stvarno odlazi, a i tek tada planira ozbiljnije pripreme za odlazak. Na pitanje šta će joj najviše nedostajati Tajana kaže da će joj nedostajati porodica, prijatelji i naravno. Sa smijehom dodaje i mamina kuhnja.

„Dobila sam posao na Watch Hill, Rhode Island. Opis posla: Seaside Terrace Host. Ovih dana očekujem mail sa tačno definisanim radnim obavezama i uniformama koje ćemo nositi“, kaže nam mlada Banjalučanka.

Ovaj program je način da mladi iz BiH odu u SAD, da usavrše jezik i po završetku radnog dijela posjete proputuju kroz gradove koje žele. Iskustvo studenata koji su raniji prošli kroz ovaj program većinom se svodi na to da su mjeseci boravka u SAD-u bili jedno nezaboravno iskustvo.