<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čavić: Vlada RS nije pripremila reformske zakone, već priznala sopstvene greške

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ocijenio je danas da Vlada RS-a ne predlaže nikakve reformske zakone iz oblasti ekonomije, već priznaje sopstvene promašaje iz prethodnog perioda.

24. februar 2015, 12:00

"Vlada RS-a je zatražila pokajničku sjednicu parlamenta. Kaje se što je griješila i zato će sve svoje ranije nakaradne zakone koje je donijela sada promijeniti i to naziva reformom", rekao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci komentirajući set zakona koje je entitetska vlada uputila na razmatranje parlamentu, za sjednicu koja počinje 4.marta.

Čavić ističe da je jedini zakon koji bi se mogao nazvati reformskim - zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Svi ostali su, kaže, priznanje ranije pogubnih odluka izvršne vlasti u RS, na koje je opozicija ukazivala na vrijeme.

Ilustrirao je to namjerom Vlade RS da sada smanji stope doprinosa, ukida opterećenja fiskalizacije za određene male privrednike, ali su u međuvremenu njihovi poslovi "uništeni“, te odustaje se i od drugih poreza, kao što je stopa poreza na dohodak...

"Šta je to, ako ne priznanje greške", pita se Čavić.

Naveo je da Vlada RS "puno griješi, a malo radi“.

Čavić insistira i na transparetnijem radu entitetskog parlamenta te da sve televizije koje žele mogu da prenose diskusije poslanika, a ne da "monopol" ima samo RTRS.

Vlada RS je uputila parlamentu RS na usvajanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama te nacrte zakona o porezu na dobit i porezu na nepokretnosti čime se utvrđuje jedinstvena porezna stopa na nepokretnosti za lokalne zajednice od 0,25 posto.

Pripremljeni su i nacrti zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, o računovodstvu i reviziji, fiskalnoj odgovornosti i odgođenom plaćanju poreznog duga.

Utvrđeni su i nacrti zakona o izmjenama zakona o porezu na dohodak, doprinosima, investicionim fondovima te izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.