<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi državnički posjet u BiH zbog potpore članstvu u EU i jednakopravnosti Hrvata

Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu kako je Bosnu i Hercegovinu odabrala za svoj prvi državnički posjet kako bi simbolično dala potporu članstvu BiH u Europskoj uniji, ali i inzistirala na jednakopravnosti tamošnjeg hrvatskog naroda s ostala dva.

26. februar 2015, 12:00

"Hrvatska je vrlo zainteresirana za stabilnost BiH, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO i, naravno, prije i iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda, dakle uključujući i hrvatskog naroda", istaknula je Grabar Kitarović u svom prvom predsjedničkom intervjuu, onom za Dnevnik Nove TV, prenijela je Hina.
Najavila je kako će njezini posjeti BiH, gdje putuje već idućeg utorka, biti vrlo česti. 

Govoreći o svojoj politici spram susjeda u regiji, dijalog je označila kao preduvjet rješavanja otvorenih pitanja, a upravo takav dijalog želi uspostaviti sa Srbijom i srbijanskim dužnosnicima. 

"Ohrabrena sam posjetom gospodina Vučića Zagrebu zato što smo pokrenuli taj inicijalni dijalog i osjećam tu želju s druge strane da krenemo u njihovo rješavanje temeljem politike čistih računa. I, naravno, pružit ćemo Srbiji svu potporu na njihovom putu u članstvo u Europskoj uniji, ali i inzistirati na provedbi svih kriterija za članstvo, uključujući i položaj manjina", poručila je hrvatska predsjednica.