<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sve gora situacija u BiH

Izvještaj AI-a

U godišnjem izvještaju za BiH Amnesty International (AI) osvrnuo se na februarske proteste, slab napredak u procesuiranju zločina pred domaćim sudovima, ali i na kršenje prava civilnih žrtava rata i diskriminaciju.

26. februar 2015, 12:00

Nakon februarskih protesta najmanje 12 demonstranata, nekoliko maloljetnika, završilo je u pritvoru gdje se prema njima loše postupalo. 
"Tokom snimanja protesta najmanje jedan novinar je pretučen, dok su zastrašivanja nastavljena i tokom godine, a uključivala su i premlaćivanje novinara, prijetnje smrću i policijske racije na redakcije. Kazneni zakon koji se odnosi na procesuiranje ratnih zločina daleko je od međunarodnih standarda. Sud BiH i dalje je pod pritiskom politike", samo su neki dijelovi izvještaja za BiH.

Negativno je  je ocjenjen i odnos prema LGBT zajednici. Dio izvještaja odnosi se i na djelovanje dvije škole pod jednim krovom, što je prema Amnesty Internationalu, ozvaničena diskriminacija i segregacija učenika na temelju etničke pripadnosti .