<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukrajina formirala armiju botova

Rat u Ukrajini se ne vodi samo oružjem, već i tastaturama, piše CNN. Protivnici - internet "trolovi", oružje - komentari.

26. februar 2015, 12:00

Vlada Ukrajine ističe da se mora boriti protiv propagande koja se širi iz Rusije pa je tim povodom stvorena “internet vojska” i pokrenut je sajt za volontere.

“Mnogi frontovi su otvoreni protiv nas i jedan od ključnih je infromacioni front”, rekao je ukrajinski ministar informisanja Jurij Stec.

“Sada je vrijeme da uzvratimo ruskim okupatorima na informacionom frontu”, istakao je Stec. 

Svako se može pridružiti virtuelnoj vojsci kroz sajt ministarstva informisanja. "Dobrovoljci" nakon prijave dobijaju mejl za različitim zadacima - poput nadgledanja društvenih medija ili napadanja ruskih “trolova” promovisanjem Ukrajine u onlajn diskusijama. 

“Vojnici” ostaju anonimni i savjetovano im je da otvore lažne naloge na društvenim mrežama kako bi sakrili svoje identitete. 

“Rat je stvaran, a infromacije o njemu su lažne. Kroz ovaj projekat nadam se da ćemo imati dosta volontera voljnih da šire tačne infromacije i razotkre ruske laži”, naglasio je Stec. 

Ruzija je optužena da je zaposlila vojsku internet “trolova” koji pokušavaju da diskusije o sukobu okrenu na rusku stranu postavljanjem sadržaja na društvenim medijima i komentarisanjem na sajtovima zapadnih medija. 

Ruska vlada je negirala takve navode.